El Vaticà té coneixement d'un ampli dossier, de gairebé 79 folis, elaborat per una agència de detectius de Palma, que documenta els freqüents contactes que Javier Salinas, bisbe de Mallorca, mantenia amb la seva secretària personal, Sonia Valenzuela. El repertori d'imatges i vídeos reflecteix que el bisbe rebia pràcticament cada dia la seva secretària de nit al Palau Episcopal i, a més, que ho feia d'amagat, no sense abans fixar-se si algun estrany l'estava mirant. No obstant això, no hi ha ni una sola fotografia que reflecteixi una mostra explícita d'afecte cap a la dona, ni tampoc que mantinguessin una relació passional. Aquestes visites nocturnes es repeteixen pràcticament cada nit en el temps que la parella és seguida pels detectius.

És el religiós que personalment, en ocasions vestit amb un xandall, obria de nit la pesada porta de la seva residència de Palma i facilitava l'entrada de Sonia Valenzuela, que hi accedia en el seu cotxe particular encara que hi hagués places lliures per aparcar al carrer. La parella romania diverses hores a soles, com reflecteixen les imatges, i era també el bisbe que tornava a obrir la porta principal perquè la secretària se n'anés amb el mateix cotxe amb què havia arribat, un turisme de marca Peugeot.

Salinas ha estat objecte d'un seguiment sol·licitat per Mariano de España, el marit de Valenzuela, davant les sospites que la seva dona pogués mantenir una relació sentimental amb el bisbe. Aquest seguiment es va iniciar a finals del passat mes d'octubre i es va mantenir durant alguns dies de novembre. Com es reflecteix en l'informe definitiu que el detectiu va lliurar al marit, el bisbe i la dona passaven junts pràcticament més de deu hores al dia. Quan s'acomiadaven, tornaven a mantenir llargues converses telefòniques, moltes vegades de matinada. Hi havia ocasions en què, a mitja tarda, ella abandonava l'edifici episcopal per a acudir a la UIB (on imparteix classes) i en acabar les seves obligacions acadèmiques tornava, ja de nit, al palau per trobar-se altre cop amb el bisbe.

Tot el repertori d'imatges gràfiques, tant fotografies com vídeos, es va prendre des del carrer. No hi ha fotos dins de l'edifici, ja que els investigadors no disposaven d'autorització per gravar més enllà dels espais públics. Però el que sí que queda clar en els enregistraments és que el cap de l'Església de Mallorca es mantenia molt atent perquè ningú es fixés en ell mentre obria la porta perquè la seva secretària accedís a les seves estances privades. Aquestes visites no només es produeixen de dilluns a divendres, sinó també pràcticament cada cap de setmana, tant dissabte com diumenge, almenys mentre va durar la vigilància.

Una de les escenes més significatives que es reprodueix en l'informe va tenir lloc el 25 d'octubre. La dona va arribar al palau episcopal al voltant de les set de la tarda. Va estacionar el seu cotxe a pocs metres de la porta. Salinas estava amb ella en un acte oficial i va arribar un quart d'hora més tard.

Ella esperava al carrer, sense sortir del turisme. El prelat va aparèixer en un altre vehicle conduït pel seu xofer particular. Salinas va sortir del cotxe i es va acomiadar del seu col·laborador al vestíbul de l'edifici, que abans d'anar-se'n li va besar l'anell com a signe de respecte. Monsenyor Salinas va semblar adonar-se que el cotxe de la seva secretària estava aparcat al carrer, però no va dir res a l'empleat. Quan el xofer va marxar, el bisbe va tancar la porta. Va deixar passar un temps i als pocs minuts va obrir de nou la porta i va permetre l'accés a la seva secretària, que va posar el seu cotxe en marxa i ja no va tornar a sortir de l'edifici fins a les deu de la nit, després que Salinas tornés a facilitar la sortida del vehicle. Durant aquest temps van romandre ells dos sols al palau.

Trucades de matinada

Una de les proves més significatives de què disposa el marit i que ha remès al Vaticà és el llistat de trucades que va realitzar la seva dona al telèfon mòbil del bisbe. En els quatre mesos que van des de juliol a octubre van mantenir fins a 145 hores de converses telefòniques.

Sobretot el mes de juliol i diversos dies, Sonia Valenzuela va contactar amb Salinas de matinada (fins i tot a les dues del matí) i van parlar de vegades més de 70 minuts. Però, a més, a primera hora del dia següent tornaven a mantenir un nou contacte telefònic, encara que, en aquesta ocasió, més breu. Un exemple: El 19 de juliol, Valenzuela va trucar al prelat a les dues de la matinada; passades unes hores de son, a les set, va tornar-li a telefonar i van xerrar durant una hora.

Aquestes trucades de matinada, fora de l'horari laboral de la resta de personal diocesà, es produïen repetidament i en diferents dates. El llistat només recull les que Sonia Valenzuela va fer al religiós, però no es descarta que el bisbe també fes el mateix des del seu terminal particular, cosa que ell ha negat per endavant.