L'ultranacionalista Front Nacional (FN), primera força política de França amb un 27,73% dels vots a la primera ronda de les eleccions regionals, fonamenta el seu històric resultat en la fidelització de votants joves, homes i ?obrers, encara que té escàs suport entre els més grans de 65 anys. Només un 20% dels més grans de 60 anys, segons un sondeig de Harris Interactive, van triar diumenge la papereta del FN, davant del 35% dels joves entre 18 i 24 anys i el 28% dels que se situen en una franja d'edat entre els 25 i els 34 anys.

"Els jubilats són un dels grans desafiaments de Marine Le Pen per a futures eleccions", explica l'investigador de la Universitat de Niça i politòleg expert en extrema dreta Gilles Ivaldi, que manté que el FN necessita ampliar el seu espectre de vots per consolidar-se com a alternativa, més enllà dels 6.018.672 sufragis de diumenge.

Segons Ivaldi, la menor adscripció entre la gent gran a les tesis de la ultradreta es deu, en part, al "programa econòmic del FN", ja que als jubilats "els preocupa la sortida de l'euro". Respon també a una qüestió relacionada amb el "patrimoni" acumulat entre aquesta franja d'edat i a la "pràctica religiosa", més arrelada entre la gent gran, que busca el vot de la dreta tradicional catòlica.

La bossa de vots del Front Nacional a la primera volta de les regionals és comparable als 6,4 milions d'electors que el FN va obtenir a les eleccions presidencials de 2012, els primers grans comicis celebrats a França des que Marine Le Pen havia pres les regnes del partit el 2011, i en els quals va obtenir un notable 17,90% de suports.

No obstant això, el perfil del seu votant segueix ancorat en les mateixes categories socioeconòmiques i en els mateixos grups d'edat. Voten la ultradreta francesa el 31% dels homes (davant del 23% de les dones), el 35% dels joves entre 18 i 24 anys i un 43% dels obrers.

"Encara hi ha un perfil molt marcat", afegeix Ivaldi, que destaca que si el partit de Le Pen no té problemes per seduir les "categories socials més baixes i obreres", presenta una evident "dificultat per penetrar en les classes mitjanes i mitjanes superiors", així com entre les "professions intermèdies".

Le Pen, que diumenge passat va demostrar que ha estès les sigles del FN per tota la geografia francesa, necessita introduir-se en altres franges d'edat i en altres perfils per seguir creixent, perquè "els obrers representen poc en el cos electoral" pel que fa a "nombre de vots", afegeix el politòleg.

Joves amb pocs estudis

Entre els més joves, s'identifiquen més fàcilment amb l'espectre de vot del Front Nacional els que tenen "pocs estudis" i pateixen situacions d'"atur i precarietat". L'enquesta de Harris Interactive estableix que el 36% dels que no van completar l'ensenyament secundari van votar la ultradreta. Entre els que compten amb almenys tres anys d'educació universitària, la dada cau fins al 14%.

"Des de 2012, el FN obté rèdits electorals entre els joves", encara que el seu vot és en general "bastant homogeni" per categories d'edat, més enllà dels més grans de 65 anys, afegeix Ivaldi.

Amb una abstenció del 50,09% sobre un cos electoral de 45,3 milions de persones, una altra de les claus de la radiografia del vot del FN és la fidelització i la mobilització dels seus votants. Entre els joves, d'on més s'alimenta el Front Nacional, l'abstenció va arribar al 64%. "L'electorat del FN és molt lleial, molt fidel" i el Front "mobilitza molt bé els seus electors. L'electorat amb un vot de protesta i antisistema es mobilitza més que el dels grans partits", afegeix el politòleg.

Fonamenta la seva anàlisi en el fet que el 92% dels electors que van votar Marine Le Pen a les últimes eleccions presidencials van tornar a fer-ho diumenge passat, uns comicis que corroboren la bona progressió de la ultradreta a França. El Front Nacional va aconseguir un 6,3% de vots a les eleccions europees de l'any 2009; un 17,9% a les presidencials de 2012; un 24,9% a les europees de 2014; un 25,2% a les departamentals de 2015 i un 27,7% a les recents regionals, la segona volta de les quals se celebra avui.