Deu morts, entre ells dos policies espanyols, és el balanç de l'atac talibà a una casa on s'allotjaven funcionaris de l'ambaixada d'Espanya a Kabul, situada al seu costat, en una operació que va finalitzar ahir després de gairebé dotze hores i que suposa una nova demostració de força dels insurgents.

Tant el Govern espanyol com l'afganès van confirmar que, tot i les primeres informacions difoses, l'anomenada "casa d'hostes" propera a l'ambaixada espanyola que havia estat atacada era en realitat un habitatge on s'allotjaven funcionaris de la missió diplomàtica d'Espanya a Kabul.

"Hi ha dos edificis, un és l'ambaixada i l'altre és la casa d'hostes de l'ambaixada. L'atac va tenir lloc en aquesta àrea, de manera que, com és natural, tots dos edificis van resultar afectats", va explicar el portaveu del Ministeri d'Interior afganès, Sediq Sediqqi.

Ahir, l'àrea on es troba el complex de l'ambaixada espanyola al nord de la capital romania acordonada per les forces de seguretat afganeses, mentre un mar de vidres trencats s'esmicolava encara més al pas de vehicles i transeünts.

A primera hora de la tarda de divendres, hora afganesa, un atacant suïcida va fer xocar un cotxe carregat d'explosius contra un mur a l'entrada del complex de l'ambaixada espanyola i a continuació es va produir un fort tiroteig, fet que va causar nombrosos danys en una desena d'immobles, en què es podien apreciar ahir orificis de bala o portes i finestres destruïdes.

"Era a casa amb la família quan vaig sentir una forta explosió que va sacsejar la casa i va fer que esclatessin els vidres de les finestres", va explicar Esmatullah, de 16 anys, que viu a pocs metres de l'edifici de l'ambaixada espanyola atacat. Llavors va sortir al balcó i va veure que hi havia foc i fum davant de la casa on s'allotjaven els funcionaris espanyols, i poc després va començar un tiroteig que no es va aturar fins a primeres hores del matí d'ahir, temps durant el qual, va afegir, ell i la seva família van romandre ocults a la part posterior de la casa.

Segons la versió oficial, el cotxe carregat d'explosius que va xocar contra el mur que protegia el complex de l'ambaixada va obrir el camí perquè entressin tres talibans més, que estaven equipats amb armes lleugeres i pesades, incloent-hi llançagranades.

Els talibans van reivindicar l'atac "a la casa d'hostes dels estrangers invasors", sense fer referència a l'ambaixada d'Espanya, i van causar la mort, segons va confirmar el Govern, de dos policies espanyols: el subinspector de la Policia Nacional Jorge García Tudela i el policia Isidro Gabino San Martín Hernández.

Fonts oficials afganeses van donar per finalitzat l'atac ahir al matí i van confirmar la mort dels quatre talibans i de quatre policies afganesos, assenyalant a més que nou afganesos havien resultat ferits.

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va destacar la unitat dels partits polítics en la lluita contra el terrorisme en una roda de premsa posterior a la reunió del pacte antigihadista, on va reclamar que es consideri la lluita contra el terrorisme com "una política d'Estat que transcendeix els vaivens polítics i les conjuntures electorals". El ministre va ressaltar el ?missatge "satisfactori i positiu" que es trasllada a la societat espanyola a una setmana de les eleccions.