Gustavo de Arístegui ha presentat la seva dimissió irrevocable com a ambaixador a l'Índia davant la "campanya de destrucció" contra ell i amb l'objectiu de "no perjudicar ni el Govern ni el seu president en plena campanya electoral".

Mitjançant una carta, dirigida al titular d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, Arístegui lamenta els "atacs repugnants" al seu honor i professionalitat, i justifica la seva renúncia per la "bruta utilització partidista en campanya" de les informacions que el relacionen amb suposades comissions ?cobrades per aconseguir contractes per a empreses espanyoles. "Vull subratllar de manera contundent que les informacions aparegudes sobre les meves activitats privades quan era diputat nacional són o falses, o manipulades o mitges ?veritats", afirma en la missiva, en què explica que es dedicarà "en cos i ànima" a defensar el seu honor, el seu bon nom i el de la seva família.

Gustavo de Arístegui explica que, amb la seva renúncia, vol tenir completa llibertat per poder-se defensar com a funcionari de la Carrera Diplomàtica, "a la qual -assenyala- formo part des de 1989", i també com a ciutadà amb tots els seus drets.En un Estat de Dret, recorda el diplomàtic, "hauria de primar-hi la presumpció ?d'innocència i no el linxament mediàtic".

"Ha estat un honor servir Espanya aquests gairebé quatre anys i crec que en aquesta legislatura hem rellançat les relacions bilaterals en tots els sectors. Espero detot cor haver estat a l'altura del desafiament d'aquest gran lloc", assenyala l'exambaixador espanyol en la carta.

La passada setmana alguns mitjans com el diari El Mundo i la Cadena SER van publicar que, tant Arístegui com el diputat del Partit Popular Pedro Gómez de la Serna, havien cobrat comissions milionàries a l'estranger per aconseguir contractes per a empreses espanyoles de governs de l'Àfrica i Llatinoamèrica.

Arran d'això, l'Oficina de Conflictes d'Interessos va iniciar d'ofici una investigació per les notícies aparegudes en premsa, mentre que el Comitè de Drets i Garanties del Partit Popular va ordenar el passat dijous l'obertura d'un expedient disciplinari als dos membres polítics.

Comisions milionàries

Segons el que apuntaven els mitjans, sota la marca Voltar Lassen, registrada per Arístegui i Gómez de la Serna en l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, tots dos han exercit com a aconseguidors de contractes públics per a una vintena d'empreses espanyoles en diversos països. Per a això es valien d'agents expatriats que coneixen el terreny i que utilitzaven les seves influències i contactes per aconseguir aquests grans contractes a canvi de comissions.

Entre les grans obres públiques que van aconseguir per a empreses espanyoles, i a partir de la qual la Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació, se'n troben dues concedides a la constructora espanyola Elecnor a Algèria, un negoci pel qual van ingressar almenys 737.000 euros de comissió més un cànon de 15.000 euros mensuals. Segons va informar la Cadena SER, tots dos van reconèixer les gestions en favor d'Elecnor i subratllen que la seva activitat va ser autoritzada pel Congrés dels Diputats i els seus ingressos declarats davant d'Hisenda.