L'excombatent de les FARC anomenat "El infermer" va ser detingut ahir a Madrid per agents de la Policia Nacional després d'estar acusat de cometre nombrosos avortaments forçats a guerrilleres d'aquesta organització terrorista.

Les víctimes, entre les quals hi havia més de cinquanta menors d'edat, van ser obligades a avortar en casos extrems de fins a set o vuit mesos de gestació. Les dones havien patit violacions per part de membres de l'organització i podien ser afusellades si es negaven a sotmetre a la intervenció.

La investigació va començar quan es va rebre de les autoritats colombianes una comunicació sobre la possible presència a Madrid de l'excombatent, que hauria arribat al país fugint de la justícia colombiana. D'acord amb la informació aportada per la Policia Nacional de Colòmbia, aquest home era responsable de l'execució de més de 500 avortaments forçats a les guerrilleres, entre les quals cinquanta nenes indígenes de la comunitat zabaleta del Chocó, que van ser reclutades de manera forçosa i obligades a mantenir relacions sexuals amb els ?guerrillers.

La major part de les intervencions es van dur a terme entre els anys 1998 i 2000, arran d'una Directiva de l'Estat Major de les FARC en la qual es decretava que es podia castigar amb l'afusellament a les guerrilleres que es neguessin a l'avortament.

L'operatiu va ser efectuat per agents del grup II de la Secció de Crim Organitzat Llatinoamericà de la Brigada Central de Crim Organitzat (Udico Central) en coordinació amb l'Àrea Investigativa contra el Terrorisme de la Direcció d'Investigació Criminal i Interpol de la Policia Nacional de Colòmbia.