El magnat Donald Trump lidera un nou sondeig sobre la contesa presidencial republicana als Estats Units divulgat ahir, després d'obtenir un 27% de suport, seguit dels senadors Ted Cruz (22%) i Marc Rubio (15% ). L'enquesta, de la cadena NBC i el diari The Wall Street Journal, es va realitzar entre els dies 6 al 9 de desembre amb entrevistes a un total de 400 votants de les primàries republicanes. Concretament, es va efectuar en el moment en què Trump, el dia 7 de desembre, va llançar la seva polèmica proposta de vetar temporalment l'entrada als Estats Units a tots els musulmans per l'amenaça del terrorisme gihadista.

Aquest sondeig, que té un marge d'error de 4,9 punts percentuals, destaca que Trump ha recuperat el primer lloc, ocupat en l'anterior enquesta de finals d'octubre pel neurocirurgià retirat Ben Carson, però també ressalta el fort ascens de Cruz, que ha pujat 12 punts respecte a l'anterior sondeig, mentre que Rubio n'ha guanyat 4. Mentrestant, Carson cau a la quarta posició (11% de suport), amb 18 punts menys dels que tenia en l'enquesta d'octubre.

Igual que ha fet des de la presentació del seu polèmic pla antimusulmà dilluns passat, Trump va tornar a defensar-lo ahir mitjançant diverses entrevistes televisives. "No estic buscant ser políticament correcte. El nostre país té un problema", va argumentar el candidat republicà a la CNN sobre la seva proposta, sorgida arran de les repercussions de la massacre del 2 de desembre a San Bernardino (Califòrnia), comesa presumptament per dos suposats seguidors del grup gihadista Estat Islàmic.

D'altra banda, una altra enquesta de la cadena Fox divulgada també ahir evidenciava que Cruz, senador per Texas d'origen cubà, lidera les preferències dels probables votants dels caucus d'Iowa, que obriran la temporada de primàries al febrer, amb un 28% de suport enfront d'un 26% de Trump. En la mateixa línia, un sondeig de Bloomberg i el diari Des Moines Register publicat dissabte col·locava a Cruz amb un 31% de suport entre els probables votants dels caucus d'Iowa, seguit de Trump (21%).

Els donants, factor clau

Des que va començar la campanya presidencial als Estats Units, una de les tasques més complexes ha estat la de discernir qui seran els rivals més forts en el nodrit grup d'aspirants republicans a la Casa Blanca, una incògnita que va començar a aclarir-se la setmana passada seguint el rastre dels donants.

A menys de dos mesos dels caucus d'Iowa, el primer estat a votar en les primàries, els conservadors encara tenen a tretze contendents en primera fila, una batalla molt poblada que contrasta amb els només tres aspirants demòcrates, entre els quals, a més, hi brilla una clara favorita, l'exsecretària d'estat Hillary Clinton.

Durant mesos, les apostes sobre la possible terna entre els candidats republicans amb més opcions per guanyar la nominació del seu partit han anat variant, especialment amb la irrupció inesperada del magnat Donald Trump i la seva encara més inesperada, si és possible, consolidació en les enquestes.

Així doncs, més enllà del que indiquin els sondejos, és a través dels donants i on col·loquen els seus diners que es pot discernir qui són els candidats republicans més potents de cara a les primàries.

El diari especialitzat Politico va avançar la setmana passada que els comitès d'acció política que donen suport a la campanya de Clinton, així com part del seu equip, treballen ja per a contrarestar l'estratègia en tres possibles escenaris: la victòria del senador Ted Cruz, la del també senador Marco Rubio o la del mateix Trump.

Tot i que asseguren "estar preparats" per a qualsevol resultat de les eleccions primàries del Partit Republicà, la maquinària de la també exprimera dama estatunidenca s'està centrant en com enfrontar-se a un d'aquests tres aspirants, entre els quals no hi és qui va ser un dels favorits al començament de la contesa, l'exgovernador de Florida, Jeb Bush.