El primer ministre francès, Manuel Valls, va evitar cap mena de discurs victoriós i va assenyalar que "el perill de l'extrema dreta no s'ha eliminat". "Aquesta nit, cap alleujament, cap triomfalisme, cap missatge de victòria. El perill de l'extrema dreta no s'ha eliminat. No oblido els resultats de la primera volta i de les eleccions passades", va afirmar.

El cap del Govern francès va considerar que la unió de l'esquerra ha permès al seu partit guanyar diverses regions i va saludar aquells electors que "han respost a la crida de forma clara i valenta per frenar l'extrema dreta". "A aquells que l'han bloquejat, però també als qui no han votat perquè han deixat de creure, hem d'aportar-los la prova que la política no continuarà com abans", va apuntar.

Valls va recordar que aquestes eleccions s'han dut a terme "en un moment de gravetat", un mes després dels atemptats gihadistes en què hi va haver 130 morts a París i Saint Denis, i va destacar que "la República és l'única i la més forta de les respostes".

Le Pen, triomfalista

Per la seva banda, la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, va maquillar el fet de no aconseguir cap regió tot assegurant que el seu avenç electoral "ha servit per treure a la llum la mentida en la qual reposa el sistema polític francès".

Sense reconèixer explícitament la derrota de tots els seus candidats, inclosa ella mateixa, Le Pen es va dirigir als seus militants amb un missatge triomfalista perquè la seva formació, va dir, triplica el nombre de consellers regionals respecte al 2010.

La representant ultradretana va afirmar que a la primera volta van aconseguir "l'eradicació al nord i el sud-est del país del Partit Socialista, que és particularment dolent", en referència a la retirada dels candidats socialistes en aquestes dues circumscripcions per evitar un eventual triomf del Front. Però, impulsat pel seu poder regional, la líder va indicar que el partit farà "una oposició constructiva i original".

Le Pen va assegurar que, si la primera volta de les regionals es va traduir en un "tripartidisme", en la segona ronda es va tornar al bipartidisme perquè les formacions tradicionals es van aliar contra el seu partit. "El país es divideix ara entre els mundialistes, partidaris de diluir als francesos en el magma mundial, i els patriotes, que consideren que la nació és el millor espai per protegir-los", va clamar.

La líder del Front Nacional va demanar als francesos que es posicionin en la base d'aquesta divisió de cara a les eleccions presidencials del 2017, que va considerar "vitals", i els va cridar a unir-se al seu moviment "per la llibertat individual i col·lectiva i en favor de la identitat dels francesos".

Sarkozy demana unitat

També es va pronunciar el líder de l'oposició conservadora de França, l'expresident Nicolas Sarkozy, que va assegurar que la derrota del Front Nacional en la segona volta de les eleccions regionals "no ha de fer oblidar l'advertència de la primera", quan els ultradretans van ser el partit més votat. "La mobilització que hi ha hagut avui no ha de fer oblidar l'advertiment a tots els responsables polítics en la primera volta", va assegurar Sarkozy davant els seus militants.

L'exprimer ministre francès va fer una crida a la unitat de la dreta i a mantenir la línia de "rebutjar tot compromís amb els partits extrems", en referència a la formació ultradretana.

Davant de les crítiques internes envers la seva línia política, considerada massa dretana per alguns membres eminents de la formació, Sarkozy va demanar "unitat" per "avançar junts en les pròximes eleccions".

Sarkozy, que al capdavant de la formació conservadora ha d'organitzar unes primàries després de l'estiu vinent, va destacar que la prioritat ara serà "obrir un debat de fons sobre les grans qüestions que esperen els francesos".