Un debat aspre. El cara a cara entre els candidats del PP i del PSOE a la presidència del Govern espanyol va mostrar moments tensos en els quals l'aspirant socialista Pedro Sánchez va fer retrets al candidat popular Mariano Rajoy. Tots dos es van acusar en multitud d'ocasions de «mentir» en les seves afirmacions sobre la salut de l'economia espanyola, les polítiques socials i les pensions o la lluita contra la corrupció. En matèria econòmica i d'ocupació, Rajoy va contraposar la gestió econòmica i la reducció de l'atur a la situació del 2011, mentre que Sánchez li va recordar les retallades en drets dels treballadors i es va comprometre a derogar la reforma laboral.

L'Acadèmia de Televisió va ser l'encarregada d'organitzar-lo i el seu president, Manuel Campo Vidal, qui va moderar una cita de 110 minuts i en la qual s'abordaven quatre blocs: Economia i Ocupació, Estat del Benestar, Reformes Institucionals i Espanya al Món.

El debat va arrencar amb un minut inicial que, per sorteig, va correspondre en el primer torn per a l'aspirant socialista Pedro??Sánchez que va subratllar que Espanya ha d'afrontar quatre desafiaments: la falta d'oportunitats, la desigualtat, la falta de confiança en les institucions i la corrupció i el desafiament de la convivència a Catalunya. «Per a aquests quatre desafiaments, el PSOE té una resposta», va garantir Sánchez.

Per la seva part, el candidat a la Moncloa pel PP, Mariano Rajoy, va assegurar que el seu principal objectiu en el proper mandat és l'ocupació, crear dos milions de llocs de treball i va considerar que «això assegura les pensions i el benestar de tots els espanyols».

La resposta de Rajoy va enllaçar en el primer bloc de debat sobre economia. El candidat del PP va defensar les polítiques del seu Govern, mentre que l'aspirant del PSOE el va acusar de centrar la millora en l'abaratiment dels costos laborals, i li va recordar el rescat de la UE a la banca de Rato.

Davant les dades esgrimides per Sánchez respecte a l'atur i a la qualitat de l'ocupació, Rajoy es va queixar que l'aspirant socialista vulgui «pintar una Espanya tenebrosa obviant com va anar la seva gestió», en relació amb la gestió de la crisi de Zapatero. Va recordar que l'amenaça de rescat va ser el 2011 i ara ja «ningú en parla». Va reiterar el seu missatge inicial per crear llocs de treball per garantir el benestar?social.

Sánchez va insistir a posar sobre la taula la desconnexió de Mariano Rajoy de la realitat dels espanyols i li va retreure que es conegut «com el del plasma». Sánchez va dir a Rajoy que el Govern del PP «presumeix molt» de les taxes de creixement, però la major part ve dels «vents favorables» de fora, per exemple la baixada del preu del petroli, la compra de deute públic per part del BCE o la depreciació de l'euro. El candidat socialista va llançar la seva bateria de propostes sobre economia per millorar salaris i per derogar la reforma laboral.

Rajoy va rebatre la suposada rebaixa de l'IVA que proposen els socialistes recordant una frase de Sánchez en la qual deia que «qui prometi rebaixar impostos menteix». El debat sobre economia es va quedar encallat en la discussió sobre si Espanya ha estat o no rescatada. Rajoy va negar el rescat, mentre que Sánchez va recordar les ajudes que va rebre la banca.

En el bloc sobre propostes de l'Estat de Benestar, Rajoy i ?Sánchez es van enredar a compte de la igualtat d'homes i dones, especialment quan el representant del PSOE va acusar el president de retallar el dret de les dones a decidir «quan ser mare o quan no» i de retallar «una quarta part» la llei de violència de gènere.

Unes acusacions que no van agradar al president, que va insistir que el líder socialista aclarís què és el que ha fet «per retallar el dret de les dones a ser mares, perquè em sembla una afirmació terrorífica, intolerable», va dir.

Per parlar de les retallades en dependència, Sánchez va treure una carta d'una veïna de Valladolid que rebia 381 euros al mes fins a 2011 i a l'agost de 2012 li van rebaixar la prestació a 31 euros al mes, és a dir, un euro al dia. «Ha convertit una prestació de l'estat en una almoina, em sembla lamentable», li va dir Sánchez a Rajoy, que li va replicar: «vostè no dóna dades, porta una carta».

En matèria d'educació, Sánchez va criticar que l'exministre José Ignacio Wert digués que «a Espanya sobren estudiants universitaris» i va asseverar que en el consell de ministres «segur que no pensen en els seus fills» quan diuen això. «Vostè de debò creu que sobren estudiants universitaris?», li va preguntar directament al president, que va contestar que això «no és una qüestió de sí o no».

En el bloc de les polítiques socials, Sánchez va acusar a més a Rajoy de «plomar» la guardiola de les pensions, del que Rajoy es va defensar argumentant que les va haver de pagar amb dos milions de persones cotitzant menys. "Per això el que nosaltres prometem és crear ocupació, que és el que vostès no saben fer», va rematar.

En la part final del debat malgrat que el dos líders van coincidir en la seva ferma oposició al referèndum a Catalunya, van topar també sobre la reforma constitucional que defensa el líder del PSOE. Rajoy va retreure a Sánchez la seva indefinició en el tema català - «Vostè no diu res»- mentre que el líder del PSOE el va acusar d«immobilista» i li va recordar que el nombre d'independentistes s'ha multiplicat en els últims 4 anys.

En el minut final de la seva intervenció, Pedro Sánchez va instar a votar l'única opció de «un canvi real» perqupe la recuperació sigui justa, mentre que Mariano Rajoy va apel·lar a l'estabilitat, seguretat i certitud que garanteix el PP.