El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va enviar a la presó el presumpte gihadista detingut a Ceuta dissabte passat per la Guàrdia Civil per reclutar menors i dones per lluitar amb l'Estat Islàmic (EI), imputat per delictes de captació i també de pertinença a banda terrorista. L'home està acusat de difondre material de l'autoanomenat Estat Islàmic amb el qual intentava reclutar menors i dones amb l'objectiu que s'integressin a les files del grup gihadista, fet pel qual li imputen delictes de captació i proselitisme. A causa de l'abundant material incautat i la quantitat de temps que el detingut portava dedicat a aquestes activitats, el jutge també li imputa un delicte de pertinença a banda terrorista. El detingut, un home de 34 anys i nacionalitat espanyola, adoctrinava joves amb perfil vulnerable als que oferia ajuda per desplaçar-se a zones de conflicte i unir-se a l'EI. La Guàrdia Civil se centra a descobrir si l'arrestat va col·laborar en l'enviament d'algun dels menors captats per integrar-se a l'autoanomenat Estat Islàmic. efe/Ddg madrid

Les autoritats franceses van detenir tres persones en el marc de la investigació dels atemptats terroristes del 13-N i contra la revista satírica Charlie Hebdo. L'últim dels arrestats és un home de 29 anys que va ser detingut a la regió de París en el marc de la investigació del 13-N just abans que escapés a Síria. Dos homes han estat imputats per haver ajudat el gihadista Abdelhamid Abaaoud, a qui la policia suposava organitzador dels atacs i que va morir en l'assalt a un apartament a Saint Denis diversos dies després dels atacs del mes passat. A Bèlgica, vuit homes que havien estat detinguts han estat inculpats i excarcerats.

A més, dues persones van ser detingudes al nord del país, sospitoses de tràfic d'armes i d'haver venut la munició a Amédy Coulibaly, el terrorista que va acabar amb la vida de diverses persones en el segrest d'un supermercat jueu el passat mes de gener. Es tracta de Claude Hermant, de 52 anys, i la seva parella, tots dos propers a col·lectius d'extrema dreta.

La pista que ha portat fins a ells és l'arsenal d'armes que posseïa Coulibaly, procedent d'una societat gestionada per la parella de Hermant. Un fusell d'assalt i quatre pistoles Tokarev van ser trobades al supermercat i en l'apartament que Coulibaly tenia al departament de Val de Marne, a la perifèria parisenca. La seva parella, que va fugir a Turquia després dels atemptats, continua sense ser localitazada.

Hi ha altres set homes imputats, sis d'ells en detenció provisional, sospitosos d'haver proporcionat ajuda, armes i fins i tot vehicles a Coulibaly, encara que tots neguen la seva participació en els atemptats.

Per altra banda, l'Aràbia Saudita va anunciar la formació d'una nova coalició militar per combatre el terrorisme gihadista, integrada per 34 països islàmics que busquen fer pinya des Riad, on estarà el seu centre d'operacions. Participen en aquesta aliança països del Próxim Orient, Àfrica i Àsia, entre ells Emirats Àrabs Units, Pakistan, Bangladesh, Turquia, Somàlia, Qatar, Egipte, Marroc, Nigèria i el Iemen.

Voluntat d'autoprotecció

L'objectiu de l'aliança és protegir-se «dels mals de tots els grups armats i organitzacions terroristes -qualsevol que sigui la seva doctrina o títol- que volen estendre les matances i la corrupció al món», segons el comunicat publicat per l'agència oficial saudita de notícies, SPA.

Aquesta coalició, que recorda el dret dels Estats a la legítima defensa, pretén «unir esforços per combatre el terrorisme i eliminar els seus objectius i les seves causes».

No han transcendit detalls de les operacions que durà a terme la nova coalició, ni dels països en què actuarà. Tampoc quins seran els seus objectius concrets, tot i que l'Aràbia Saudita ja ha anunciat que el grup terrorista Estat Islàmic (EI) no serà l'únic objectiu de la coalició.

Els 34 integrants basen la seva aliança en els principis de la Carta de l'Organització de Cooperació Islàmica, «que insta els Estats membres a cooperar per combatre el terrorisme en totes les seves formes i manifestacions».