El president dels EUA, Barack Obama, va apel·lar a buscar l'«equilibri» entre la seguretat i la privacitat en la lluita antiterrorista, en destacar que cap govern té la capacitat de rastrejar els missatges de cada persona a internet per evitar un atac. En una conferència de premsa per fer balanç de l'any, Obama va dir a més que és «molt difícil» detectar els «llops solitaris» com els atacants de San Bernardino (Califòrnia), dos suposats seguidors del grup gihadista Estat Islàmic (EI) que van matar el 2 de desembre passat en aquesta localitat 14 persones.

Paral·lelament, Obama va reiterar el seu convenciment que el president de Síria, Bashar al-Assad, ha de deixar el càrrec perquè cessi la guerra civil a la nació àrab i va assegurar que mantenir-lo en el poder convertiria el seu país encara més en objectiu del terrorisme gihadista.

«No dir res davant un líder autoritari que mata els seus propis ciutadans és contrari al que som i als nostres interessos. Això ens faria més un objectiu», va afirmar el president dels EUA. «Al-Assad ha de marxar perquè cessi la sagnia al país i totes les parts segueixin cap endavant per un camí no sectari. Ell va perdre la legitimitat als ulls de la majoria del país», va afegir.

El president nord-americà va assegurar que la població reclusa de la presó de Guantánamo (Cuba) se situarà per sota de cent el 2016 i va confiar que el Congrés permetrà reubicar mig centenar que no poden ser alliberats o estan pendents de judici. Segons Obama, aquest nombre de reclusos, que està pendent de judici a les comissions militars creades per jutjar combatents gihadistes, és el «major desafiament en aquest moment».