Un important membre del grup xiïta libanès Hezbollah, Samir Qantar, que va estar pres a Israel, va morir dissabte a la nit en un bombardeig aeri de l'exèrcit israelià als afores de la capital siriana, Damasc, segons va informar ahir l'organització libanesa en un comunicat. "El degà dels presoners libanesos va morir dissabte a la nit quan avions de l'enemic sionista van bombardejar un edifici residencial a Yaramana", a la perifèria de Damasc, informava la nota.

La televisió del grup xiïta Al Manar va precisar que quatre míssils llançats pels "enemics" van caure a l'edifici on presumptament s'allotjava Qantar, la qual cosa va produir la seva completa destrucció. El seu germà Basam també va anunciar la seva mort i va afegir que la seva família "va tenir l'honor d'unir-se a les famílies dels màrtirs", sense especificar les circumstàncies de la seva defunció, segons van informar mitjans libanesos.

Per la seva banda, el Govern israelià no va confirmar ni va desmentir la seva responsabilitat en l'atac, encara que alguns familiars de les víctimes de Qantar van afirmar que amb la seva mort "es fa justícia". L'agència oficial de notícies siriana, SANA, va confirmar la defunció de Qantar i va qualificar l'atac de bombardeig "terrorista agressor".

Qantar, condemnat a cadena perpètua l'any 1979 a Israel per haver presumptament participat en l'assassinat de ciutadans israelians, va estar pres 29 anys abans de ser alliberat el 2008 en un intercanvi de presoners.

Terrorista segons els EUA

El setembre passat, el Departament d'Estat dels Estats Units d'Amèrica va incloure en la seva llista de terroristes a Samir Qantar, que, fins al seu alliberament l'any 2008, era el pres libanès que més anys portava a les presons d'Israel. El Departament d'Estat nord-americà va afirmar que, després del seu retorn al Líban, Qantar es va convertir "en un dels portaveus més visibles i populars" de Hezbollah, organització que Estats Units té en la seva llista de grups terroristes.

Segons el comunicat d'Estats Units, Qantar també va exercir des del seu retorn un "important paper operatiu" en el grup xiïta, perquè amb l'ajuda d'Iran i Síria va aconseguir reforçar la infraestructura terrorista de Hezbollah en els Alts del Golan (territori sirià ocupat per Israel).