La Guàrdia Civil i els Governs de Cantàbria i Astúries investiguen si el centenar d'incendis que s'han registrat a la cornisa cantàbrica són provocats. Fonts de la benemèrita van indicar que tenen constància que algun d'ells podria estar provocat i que la investigació del cos en determinarà el nombre.

El conseller de Presidència del Govern asturià, Guillermo Martínez, va reforçar aquesta tesi i va explicar que tot i que les condicions meteorològiques de dissabte van afavorir els incendis, "tot sembla indicar que alguns d'ells van ser provocats". Les investigacions se centren a esbrinar quines van ser les causes que expliquin per què es van passar dels divuit focus actius a primera hora de dissabte al centenar registrats a la regió.

La Ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, va recordar que tants incendis en aquesta època de l'any "no són normals". Una preocupació que va compartir el President d'Astúries , Javier Fernández, qui va qualificar d'"insòlit", l'episodi. Sense entrar a valorar si els incendis han estat o no provocats el President Regional va indicar que després de la prioritat d'evitar danys personals i materials i extingir els incendis hi haurà temps per determinar les deves causes.

Unes causes que el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla,va situar en la creença que cremar la muntanya millora la qualitat de les pastures, quelcom que va apuntar que és mentida.