El secretari general del Partit Socialista, Pedro Sánchez, ha subratllat aquest dimecres que el PSOE no donarà suport a la "continuïtat de Rajoy ni del Partit Popular al capdavant del govern espanyol". "Les possibilitats d'acord són nul·les, els espanyols han dit no a Rajoy i a les seves polítiques", ha sentenciat, per afegir que, malgrat tot, ara correspon als populars mirar de conformar un govern.

Tot i això, en una compareixença per explicar el contingut de la reunió que ha mantingut amb Mariano Rajoy, Sánchez ha dit que "explorarà totes les opcions" per mirar de formar "un govern de canvi progressista" abans de repetir eleccions, que considera "l'última de les opcions". Sánchez ha reclamat que la presidència del Congrés sigui per al PSOE per garantir la pluralitat a la cambra baixa.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, s'han reunit aquest dimecres al Palau de la Moncloa per començar a estudiar les possibilitats de governabilitat.

La trobada ha durat poc menys d'una hora i ha servit al líder socialista per tornar a expressar a Rajoy la negativa de la formació a la seva investidura i a un govern del Partit Popular. " Votarem en contra de la continuïtat del PP", ha sentenciat, tot afegint que "el no a Rajoy és el sí al canvi polític" i que aquesta és la voluntat dels seus electors. Malgrat aquesta afirmació, el líder del PSOE ha assenyalat que ara li toca al PP iniciar les converses amb la resta de formacions i ha demanat "respecte" als temps postelectorals i que s'evitin "dreceres".

Paper a l'oposició

Així mateix, Pedro Sánchez ha assegurat que el PSOE és mantindrà a l'oposició com a alternativa si els populars aconsegueixen "concitar" una majoria de govern. Tot i així, ha garantit que donarà suport als grans temes d'Estat com "la integritat territorial i la lluita contra el jihadisme".

Pedro Sánchez s'ha mostrat contrari a la celebració d'unes noves eleccions a la primavera i s'ha compromès a treballar perquè "hi hagi govern, un govern de canvi, progressista i amb capacitat de diàleg". "La repetició d'eleccions ha de ser l'última opció i el PSOE explorarà totes les possibilitats", ha manifestat.Sánchez manté que no permetrà que s'"esmicoli la sobirania nacional".

El secretari general dels socialistes ha assegurat que proposarà "sis grans acords" a la resta de forces polítiques de cara a la pròxima legislatura que passen per una recuperació econòmica "justa" i un nou estatut dels treballadors que recuperi "els dret perduts", per una transició energètica, per acordar un pacte educatiu, per refer el Pacte de Toledo, per fer front a la violència de gènere i per una reforma constitucional que "revitalitzi la qualitat democràtica i resolgui el conflicte i la convivència a Catalunya".

El referèndum català

En aquest sentit, s'ha mostrat taxatiu respecte a propostes com les de Podem a favor de la celebració d'un referèndum a Catalunya i ha assegurat que el PSOE treballarà per la defensa de la Constitució i per evitar que la sobirania nacional s'"esmicoli". "El dret a decidir és de tots els espanyols", ha sentenciat, tot afegint que la solució socialista passa per reformar la Carta Magna per garantir l'estabilitat i la integritat territorial per tal de "culminar" l'estat autonòmic. "No permetrem que hi hagi un trencament ni una fallida de la sobirania nacional al nostre país", ha subratllat.

Reivindica la seva autoritat al PSOE

Així mateix, ha expressat la seva autoritat dins el partit davant les veus discordants d'alguns barons socialistes durant les últimes hores expressant la seva opinió sobre possibles pactes per governar i s'ha mostrat especialment contundent respecte a la presidenta de la Junta d'Andalusia: "Susana Díaz té cultura de partit i sap que és la direcció i la meva persona com a secretari general qui marca i qui proposa les línies polítiques a nivell federal i compliré aquesta funció".