Satisfacció en el si de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pels resultats de les eleccions generals, perquè «donen a les formacions explícitament independentistes els millors resultats mai assolits en unes eleccions espanyoles». En aquest context, l'ANC demana als partits sobiranistes «unitat d'acció a Madrid» i la constitució d'un «Govern sòlid i estable» a Catalunya per tal de defensar «el mandat democràtic sorgit el 27-S». L'ANC també valora com a «molt positiu en l'horitzó de la construcció de la República Catalana» que la força guanyadora a Catalunya, En Comú Podem, defensi el dret a decidir com a «premissa bàsica per abordar la construcció del futur polític de Catalunya».

En un comunicat, l'ANC va afirmar ahir que el resultat electoral del 20-D «reflecteix la fortalesa independentista a Catalunya», motiu pel qual es mostra convençuda que, després dels resultats de diumenge, «el debat sobre la independència i el dret a decidir el futur polític de Catalunya ocuparan la centralitat del debat polític a les institucions espanyoles».

L'Assemblea recorda que les forces a favor de la independència sumen 17 diputats i 16 senadors i han aplegat més d'1.100.000 vots. Un fet històric si es té en compte que en conteses anteriors els resultats havien estat més favorables a les formacions que defensen la unitat a l'Estat espanyol. L'ANC recorda que aquests partits han perdut 7 diputats (han passat de 25 a 18) i que la formació que ha guanyat les eleccions a Espanya, el PP, ha sigut última a Catalunya.

«Fortalesa independentista»

Per la seva banda, "mnium Cultural també considera que el resultat del 20-D reflecteix la «fortalesa independentista» a Catalunya, amb 17 diputats explícitament independentistes, i ratifica també «l'àmplia majoria que vol un referèndum per decidir el futur polític» català, amb 29 diputats.

Pel que fa al Senat, recorden que l'independentisme té 12 representants i n'hi ha 16 a favor del dret a decidir. En un comunicat, l'entitat també va subratllar ahir que els partits contraris a la independència han baixat de 25 a 18 diputats, amb el PP català en última posició. "mnium constata que els resultats del 20-D «evidencien que Catalunya és un país plural i divers, base sobre la qual cal construir la República Catalana», i reitera la necessitat d'un «govern fort per assolir el mandat democràtic del 27-S».