El Govern francès va intentar reforçar ahir l'eficàcia del combat antiterrorista amb l'adopció d'un projecte de llei que preveu inscriure a la Constitució l'estat d'emergència i retirar la nacionalitat francesa als binacionals condemnats per terrorisme. Anunciat pel president, François Hollande, tres dies després dels atemptats gihadistes que el passat 13 de novembre van provocar 130 morts i més de tres centenars de ferits, el text aprovat pel consell de ministres haurà de ser validat ara per l'Assemblea Nacional i el Senat, amb una majoria de tres cinquens.

Els debats començaran el 3 de febrer, però la bretxa ja està oberta entre els que defensen aquesta mesura i els que qüestionen els seus límits sobre els drets individuals. L'Executiu busca donar una base jurídica més sòlida a disposicions incloses fins ara en una llei ordinària, més fàcilment modificable i contestable. L'actual estat d'emergència, decretat la nit dels atacs i en vigor fins al pròxim 26 de febrer, no és un «règim d'opacitat», segons el primer ministre, Manuel Valls, i la seva inscripció a la Carta Magna permetrà evitar «tota deriva partidista». L'amenaça «mai ha estat tan elevada» i en la guerra contra el terrorisme i l'islamisme radical l'eficàcia «comença amb el reforç del sistema legislatiu i dels mitjans humans contra la radicalització», va assenyalar el primer ministre.

La xifra de 1.000 individus que s'han unit des de França a grups jihadistes a Síria oa l'Iraq ja s'ha sobrepassat, dels quals uns 600 segueixen allà, 148 més haurien mort i 250 han tornat a territori francès. Més enllà de «constitucionalitzar» l'estat d'emergència, el protagonisme del dia el va acaparar el fet d'haver mantingut la retirada de la nacionalitat als binacionals, una mesurasobretot simbòlica, «que en cap cas permetrà que escapin de la Justícia» i es limitarà als condemnats per crim contra la nació i terrorisme. La legislació actual preveu aquesta possibilitat només per als estrangers naturalitzats, però ara es busca ampliar-la a tots els francesos, quan la pena que rebin sigui definitiva.