El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reiterar ahir al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que votarà en contra de la seva investidura i que explorarà «totes les opcions» perquè hi hagi un «govern de canvi, progressista i amb capacitat de diàleg» que eviti la repetició d'eleccions. Sánchez va traslladar aquesta posició a Rajoy en una reunió de només 45 minuts al Palau de la Moncloa, on van analitzar la complexa situació oferta per les urnes i en la qual també li va demanar que un socialista presideixi el Congrés dels Diputats.

Després de la trobada, Sánchez va deixat clar que les possibilitats d'acord amb el PP sobre la investidura de Rajoy «són nul·les». «El no a Rajoy és el sí al canvi polític que necessita Espanya i al mandat dels espanyols, que han demanat un canvi progressista presidit pel diàleg», va afirmar el líder socialista, que va remarcar que no variarà la seva posició malgrat les pressions que pugui rebre.

Tot i això, Sánchez va reiterar que respectarà que sigui el PP qui intenti primer formar govern, si bé va recordar que serà «responsabilitat» de Rajoy si ho aconsegueix o fracassa. «Respectem la democràcia, amb els seus terminis i procediments. No hi ha dreceres. És el temps de la primera força política», va mantenir.

En cas que el PP aconsegueixi conformar una majoria, Sánchez va prometre que el PSOE liderarà una oposició «lleial i útil» i mantindrà el consens en assumptes com la unitat d'Espanya i la lluita contra el terrorisme gihadista.

Evitar noves eleccions

Si el PP acaba fracassant en el seu intent de governar, Sánchez es va comprometre a «fer el possible» perquè no hi hagi unes noves eleccions amb les quals «alguns estarien encantats» -en clara al·lusió a Podem-, en considerar que aquesta ha de ser «l'última opció». En la seva opinió, «cal anteposar l'interès general a l'interès partidista d'algunes forces polítiques», per la qual cosa va subratllar que el PSOE «explorarà totes les opcions de canvi perquè hi hagi un govern que doni estabilitat al país».

Finalment, Sánchez va citar sis reptes que, segons ell, haurien de suscitar el consens de tothom: una recuperació econòmica justa amb un sistema fiscal més progressiu; un nou Estatut dels Treballadors; la reconstrucció de l'estat del benestar; un pacte educatiu i un altre contra la violència de gènere i la reforma de la Constitució.

Per la seva banda, Rajoy no va fer declaracions després de la trobada, però fonts del partit van assegurar que l'actitud de Sánchez impedeix «parlar dels assumptes que realment interessen als espanyols». Segons fonts populars, la reunió va ser de només 45 minuts perquè, un cop Sánchez li va haver dit que no pensava investir-lo, Rajoy va concloure que no hi havia motius per allargar la trobada.

«Mal començament»

Per la seva banda, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, va admetre que el «primer no» de Sánchez és un mal començament per poder parlar, però va garantir que Rajoy mantindrà el diàleg. Martínez Maíllo va retreure al líder del PSOE que anés a la Moncloa amb un «no prefixat», i que això no permetés allargar la conversa amb Rajoy. «Ens hem trobat amb un Sánchez que venia amb el no per endavant i amb una actitud inicial no massa positiva, però creiem que només és un primer no, un primer contacte, i estem disposats a seguir parlant i dialogant amb el PSOE i la resta de forces per tal d'intentar formar govern», va assenyalar.