El lehendakari, Iñigo Urkullu, va afirmar ahir que creu en un model d'Estat «que reconegui la seva realitat plurinacional» i va reclamar «una nova transició» gestionada amb «autèntica maduresa política» per avançar cap a aquest reconeixement.

Urkullu va advocar per «restablir les relacions» entre els governs espanyol i basc i va cridar a fer «política amb majúscules» per aconseguir «pactes de futur». El lehendakari va considerar que, després de les eleccions generals, «s'obre una oportunitat per a un nou pacte per a la convivència, des del respecte mutu, el reconeixement de la identitat nacional basca i la garantia de compliment de l'acordat».

«Crec en un nou model d'Estat que reconegui la seva realitat plurinacional», va afirmar Urkullu, alhora que es comprometia a «avançar dia a dia en la construcció nacional i social d'Euskadi». També va constatar que les generals «mereixen una profunda reflexió», perquè obren «un nou temps allunyat de majories absolutes» en què caldrà «escoltar i entendre les raons de l'altre, obrir un diàleg polític des del respecte».