Els partits es van mostrar dividits en la seva valoració del discurs de Nadal que abans d'ahir va difondre el Rei i, així, PP, PSOE i Ciutadans van valorar les seves paraules favorables al diàleg, mentre que Podem, IU i els nacionalistes van criticar la seva falta de sensibilitat social i la seva defensa de la unitat d'Espanya.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va qualificar al matí d'històric i essencial el discurs difós abans d'ahir pel Rei i va reclamar l'exemple d'els pares constituents per superar els reptes que se li presenten a Espanya .

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va valorar el discurs de Nadal del Monarca com adequat i oportú. Va coincidir en Felip VI en definir l'interès general en tant que prioritat absoluta.

El vicesecretari general de Ciudadanos, José Manuel Villegas (des de Barcelona) va assegurar que el seu partit comparteix la necessitat de diàleg amb el Rei.

En canvi, el discurs va despertar crítiques entre els partits nacionalistes o també en partits com Podemos i IU. Iñigo Errejon (Podemos) va definir el discurs de pas enrera en el compromís social. El candidat d'IU. Alberto Garzon, va dir que "el Rei no trepitja el terra de la majoria social".

Artur Mas (CiU) li va retreure la poca sensibilitat amb els temes catalans i el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, va definir d'indecent que el Rei, Felip VI, donés lliçons de democràcia. El PNB també va criticar la intrervenció.