La reunió que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va mantenir ahir amb els barons del partit a la seu de Ferraz va servir per constatar que el líder socialista compta amb el suport dels barons territorials per intentar formar govern en cas que el Partit Popular no ho aconsegueixi. En aquest sentit, Ferraz va avançar que hi ha una postura comuna a favor que s'esgotin «totes les possibilitats» per tal d'evitar la repetició de les eleccions.

En el tancament d´aquesta edició de Diari de Girona encara no havia finalitzat la reunió en el feu socialista, tot i que ja havia transcendit que des de la formació no es plantegen investir Rajoy ni ningú del Partit Popular com a president del Govern espanyol. A partir d'aquí, esperaran a veure si els populars són capaç de conformar una majoria de govern i, en cas que no ho aconsegueixi, el candidat socialista podrà explorar si hi ha opció d'aconseguir una majoria alternativa.

Aquesta no va ser l´única conclusió que es va extreure de la trobada, ja que els barons del PSOE van demanar a Sánchez «més autocrítica» i li van recordar que l´hipotètic pacte amb Podemos ha d´estar condicionat que el partit liderat per Pablo Iglesias retiri la proposta de referèndum d´autodeterminació a Catalunya del seu programa.

Un dels pocs assistents que va parlar durant la jornada d´ahir va ser el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que va expressar la seva satisfacció per com s´estava desenvolupant la reunió. «Ha anat bé. Tots sortim reforçats, que és del que es tracta», es va limitar a afirmar després de sortir de la seu.

La intenció és plasmar els acords consensuats durant la reunió, que va començar a les sis de la tarda, en una resolució que s'aprovaria durant el dia d´avui al Comitè Federal, el màxim òrgan del partit entre congressos al qual competeix fixar els criteris dels pactes de govern.

Contraris al referèndum

Els barons de més pes, com la presidenta andalusa, Susana Díaz, el castellanomanxec Emiliano García-Page i Fernández Vara van deixar clar que no és possible negociar amb Podem mentre segueixi defensant el referèndum català.

L'altre assumpte espinós va ser el de la data del congrés del PSOE, en què Sánchez vol presentar-se a la reelecció. El secretari general vol retardar el congrés a la primavera de l'any que ve, quan, segons els estatuts del partit, s'hauria de convocar entre febrer i març.

En la trobada d´ahir hi van participar tots els dirigents territorials del PSOE. L'últim a incorporar-s´hi va ser el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, que va arribar a Ferraz al voltant de les nou del vespre després de viatjar en cotxe des de Castelló. Puig havia comunicat que no assistiria ni a la reunió d´ahir, ni tampoc avui al Comitè Federal per motius de la seva agenda institucional, però finalment va canviar de plans.

A part de Puig, a la trobada hi van assistir els altres sis presidents autonòmics: Susana Díaz (Andalusia), Guillermo Fernández Vara (Extremadura), Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), Javier Fernández (Astúries), Javier Lambán (Aragó) i Francina Armengol (Balears).

D´altra banda, també van fer acte de presència a Ferraz la resta de barons territorials, entre els quals el líder del PSC, Miquel Iceta.