La Xina va crear ahir la primera Llei Antiterrorista de la seva història, que va ser aprovada pel Legislatiu malgrat les fortes crítiques despertades pel contingut dels esborranys conegut prèviament. L'Assemblea Nacional Popular, el màxim òrgan legislatiu del país, va donar llum verda al text després d'escometre aquesta setmana la tercera lectura de la proposta de llei, que dóna amplis poders al Govern i imposa restriccions a l'hora d'informar sobre actes terroristes. L'esborrany ratificat pels legisladors inclou una clàusula per permetre l'enviament de tropes xineses a l'estranger per participar en missions antiterroristes. Les autoritats xineses no van publicar el contingut complet de la nova norma.

Fins ahir, la Xina no tenia una legislació específica per a la lluita contra el terrorisme, que depenia de normatives com la Llei Criminal o la Llei de Resposta d'Emergència.

Llei polèmica

Països com Estats Units van mostrar públicament la seva preocupació per aquesta llei antiterrorista.

Un dels motius d'inquietud és que l'últim esborrany de la norma ?obligava a les empreses tecnològiques, tant locals com estrangeres, a instal·lar "portes posteriors" en els seus sistemes per permetre l'accés del Govern. A més, requeria a les companyies amb servidors i dades d'usuaris a la Xina facilitar a les autoritats els registres de les seves informacions, els codis d'encriptació i a censurar qualsevol contingut vinculat al terrorisme.Un altre apartat polèmic de la llei és el relatiu a les restriccions informatives, ja que l'esborrany estipulava que les "institucions o individus no podran generar ni divulgar informació sobre incidents terroristes" o "donar detalls que puguin incitar a la imitació".

A més, el projecte la llei presentat la setmana passada autoritzava l'enviament de soldats fora del país per participar en missions antiterroristes, una clàusula que, al costat de la Llei de Seguretat Nacional aprovada al juliol, aplana el camí per a un canvi en la política de no intervenció militar de Xina en l'exterior.

L'aprovació d'aquesta norma arriba en un moment de creixent sensibilitat respecte al terrorisme. Diversos ciutadans xinesos han estat víctimes directes del terrorisme internacional, com Fan Jinghui, segrestat per l'EI a Síria i posteriorment assassinat, o els tres ?directius d'una empresa de ferrocarrils que van morir en l'atac gihadista a un hotel a Bamako al novembre.

A més, el Govern xinès vinculat amb grups gihadistes estrangers els atacs registrats a la regió de Xinjiang (nord-oest), llar de la minoria ètnica musulmana uigur. No obstant això, grups de uigures a l'exili denuncien que la violència que sofreix aquesta regió és fruit de la repressió del Govern sobre aquesta minoria.

Inspirada en Europa

Els legisladors xinesos van afirmar ahir que s'han inspirat en les normatives per a la lluita contra el terrorisme d'Estats Units i els països de la Unió Europea per redactar la nova Llei Antiterrorista del gegant asiàtic.

Li Shouwei, membre de la comissió legislativa de l'Assemblea Nacional Popular de la Xina va admetre que la llei ha suscitat preocupació tant en governs estrangers com en empreses. "La clàusula reflecteix les lliçons que la Xina ha après d'altres països i és resultat d'una àmplia sol·licitud d'opinió pública", va assenyalar Li. En aquest sentit, el legislador va explicar que uns altres importants països tenen requisits similars en les seves legislacions antiterroristes.