L'Àfrica occidental està a un pas de quedar lliure del virus de l'ebola després que aquest dimarts s'hagi anunciat que s'ha posat fi a la transmissió del virus a Guinea, encara que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) encara no canta victòria i sosté que s'ha de mantenir una vigilància extrema en els propers mesos.

Guinea va ser el país des d'on es va començar a estendre el virus, amb el primer cas d'una epidèmia que també va afectar greument Libèria i Sierra Leone, i que va tenir un cost social i econòmic de grans proporcions.

L'OMS ha declarat el final de la cadena de contagis ja que aquest dimarts es compleixen 42 dies des que la última persona infectada en aquest país va donar negatiu en dues ocasions consecutives al test que evidencia la presència del virus en la sang. "És la primera vegada que els tres països han detingut les cadenes de transmissió originals que van ser responsables de l'inici del devastador brot dos anys enrere", ha declarat el director regional de l'OMS a Africa, Matshidiso Moeti.

No obstant això el final oficial del brot a Guinea, l'organització sanitària internacional considera que encara no es pot parlar de la fi de l'epidèmia. "Sens dubte és una fita important per a Guinea i per a la regió, però és probable que vegem nous casos", ha explicat el portaveu de l'OMS, Tarik Jasarevic.

La pàgina de l'epidèmia de l'ébola noimés es podrà passar quan el comitè d'emergència de l'OMS consideri que aquesta malaltia no constitueix més una emergència sanitària d'abast internacional i formuli una recomanació en aquest sentit a les màximes instàncies de l'organització.

L'epidèmia d'ébola ha causat 28.601 casos, dels quals 11.315 infectats van morir.

La situació a altres països afectats

Guinea entra a partir d'ara en un període de noranta dies de vigilància sanitària reforçada per garantir que qualsevol nou cas serà identificat ràpidament abans que es propagui entre la població. Una situació similar, aquesta, a la que va viure Libèria, que després de ser declarada lliure d'ebola va veure rebrotar un nombre limitat de casos que van poder ser continguts dins d'un grup. Aquesta última transmissió serà donada per finalitzada el proper 14 de gener, si no es presenten altres casos mentre.

A Sierra Leone, la transmissió vinculada al brot original es va donar per acabada el passat 7 de novembre i el país es troba igualment en una fase de vigilància màxima fins al 5 de febrer. "Els propers mesos seran absolutament crucials, ja que serà el període en què els països hauran d'estar segurs que estan preparats per prevenir, detectar i respondre a qualsevol cas nou", ha emfatitzat el responsable de la lluita contra l'ebola de l'OMS, Bruce Aylward.

Precaució durant el 2016

La gran precaució amb la qual els experts aborden aquest tema es deu al fet que durant aquesta epidèmia es van realitzar estudis científics que van comprovar que el virus de l'ebola pot romandre entre nou i dotze mesos en el semen dels supervivents. "La persistència del virus per un temps limitat en els supervivents pot donar lloc a nous brots el 2016, la qual cosa és imperatiu seguir recolzant als països afectats", ha agregat Aylward.

L'OMS planeja mantenir al llarg del proper any equips de vigilància i de resposta ràpida a Guinea, Libèria i Sierra Leone, on actualment té desplegats 1.013 col·laboradors.

L'altra gran tasca que afronten aquests països és la de posar novament enfuncionament i reforçar el seu sistemes sanitaris, infringits per la pressió soferta als pitjors moments de l'epidèmia, sense els recursos per afrontar tal emergència i que va sofrir un cost humà enorme en termes del personal mèdic infectat o mort.

Durant l'epidèmia, les consultes mèdiques van declinar el 61% a Libèria i el 58% a Guinea, on les hospitalitzacions -per causes diferents a l'ébola- van caure el 54% i les vacunacions el 30%.

La immunització infantil es va reduir el 21% a Sierra Leone, mentre que va haver-hi el 39% menys de nens que van rebre tractament contra la malària.