El president del Govern, Mariano Rajoy, va advocar per un Executiu encapçalat per ell «d'ampli espectre» i suport parlamentari que implicaria el suport del PSOE i sense descartar que un socialista pogués ser vicepresident o comptar amb ministres de Ciutadans. «Aquests són els detalls. Caldria parlar-ho», va explicar Rajoy en la seva compareixença al palau de la Moncloa després de l'última reunió del Consell de Ministres de l'any, en què va valorar les entrevistes que va mantenir amb altres dirigents polítics per intentar un acord que permeti l'inici de la legislatura.

Malgrat que en aquestes reunions el líder del PSOE, Pedro Sánchez, li va traslladar el «no» a la seva investidura, va treure importància a aquest fet perquè va dir que només ha estat una primera ronda de contactes. En ella va transmetre a Sánchez, així com al líder de Podem, Pablo Iglesias, i al de Ciutadans, Albert Rivera, que el PP va guanyar les eleccions i, per tant, intentarà formar Govern perquè és la seva obligació per intentar complir amb el mandat «clar» majoritari dels espanyols.

A això va afegir que el 20-D, encara que hagin votat opcions diferents, una immensa majoria de ciutadans han donat suport a la defensa de la unitat d'Espanya, de la sobirania nacional, la igualtat de tots els espanyols, el paper d'Espanya a la UE, la consolidació de la recuperació econòmica i l'ocupació i la lluita contra el terrorisme.

Per tot això, va considerar que «el més raonable i el que més s'ajusta a la voluntat majoritària és formar un Govern d'ampli suport parlamentari que pugui governar, generi confiança dins i fora d'Espanya i proporcioni estabilitat i certesa». «Aquesta solució seria molt positiva per fer per amplis consensos les reformes que necessita Espanya», va destacar.

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va reafirmar que els socialistes votaran en contra de la investidura de Rajoy perquè ha d'«assumir que ja comença a formar part del passat» d'Espanya i representa «immobilisme, imposició i desigualtat».

«Rajoy ha d'assumir la iniciativa, però també ha d'assumir que ja comença a formar part del passat d'aquest país. És immobilisme i imposició. Rajoy i el seu partit estan molt propers a la corrupció. És desigualtat», va sintetitzar el número dos del PSOE.

Un no «pel bé d'Espanya»

«Som bastant clars. El no del PSOE és un no a Rajoy i al PP. Votarem que no pel bé d'Espanya», va destacar, després de reiterar que el seu partit rebutjarà la investidura del president del Govern en funcions i de qualsevol altre candidat que presentin els populars.

El PP ha ofert al PSOE un acord estable al Parlament de manera que cada un dels dos partits ocuparia tres llocs a la Mesa del Congrés dels Diputats. Segons El Mundo, l'acord implicaria que el nou president de la Cambra Baixa seria del PP, ja que sempre aquest càrrec es reserva al partit més votat. Fonts populars van qualificar de «generosa» l'oferta al PSOE, perquè «en realitat els socialistes només tindrien dret a dos llocs a la Mesa del Congrés». El PP espera una resposta afirmativa del PSOE i que serveixi com a primer senyal que hi haurà un govern estable.