El candidat d'IU a la Presidència del Govern, Alberto Garzón, va assegurar que, «naturalment», la seva formació política no «mor o desapareix per moltes vegades que aparegui en un titular», encara que va insistir que «toca repensar l'esquerra» després dels resultats de les eleccions generals. Així ho va indicar Garzón a Facebook en resposta a una informació apareguda a l'edició digital del diari El País, en la qual s'assenyalava que el líder d'Izquierda Unida havia decidit posar fi al partit i crear un de nou en un procés que s'iniciaria el proper 9 de gener. Sota el títol de «Enèsima notícia del final d'IU», Garzón va respondre a aquesta informació expressant el seu desconcert: «així, sense assabentar-me, he posat fi a la meva organització política. Dir que és una situació surrealista seria quedar-se curt». El líder d'Izquierda Unida va assenyalar que no és la primera vegada que des del passat mes de setembre llegeix titulars en els quals es diu que IU desapareix o s'integra en Podem. efe/ddg madrid

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va afirmar que generaria incertesa que entressin al Govern partits radicals en política econòmica, i va destacar que així passaria si ho fes Podem, en un moment en què els mercats han de renovar «moltíssims» diners a Espanya. En una entrevista a la SER, De Guindos va destacar que cal un Executiu estable i que, a més, prengui les decisions adequades perquè Espanya continua sent un país «vulnerable», amb una taxa d'atur del 20% i amb la necessitat de renovar i emetre 400.000 milions de deute.

El ministre d'Economia va assenyalar que un Govern de coalició format per PP, PSOE i Ciutadans donaria una «enorme» estabilitat, i va afegir que per a uns objectius determinats i per a un període de temps donat és una possibilitat que no s'hauria de descartar. El titular d'Economia va qualificar de «trist i patètic» que Catalunya depengui d'un partit «antisistema», fet que mostra «que hi ha alguna cosa que s'ha fet bastant malament».

Així mateix, va advocar per «completar» la reforma laboral amb polítiques actives d'ocupació i va mostrar la seva preocupació per l'alta taxa d'atur, pel fet que dos terços dels aturats siguin de llarga durada i per l'elevada temporalitat. A més, va reiterar que no hi va haver rescat a Espanya, sinó només al sistema bancari, al qual se li va imposar com una de les condicions «fonamentals» que desapareguessin les caixes d'estalvis.

De Guindos va assegurar que amb dos milions d'afiliats més els comptes de la Seguretat Social estarien en una situació completament diferent, igual que les de la resta de les administracions públiques.

Per part seva, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va apostar pel president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, com a candidat del PP si calgués repetir eleccions generals, fet que, no obstant això, creu que «seria un fracàs de tots». «Rajoy ha estat un candidat guanyador, però el problema és que no tenim aquesta majoria suficient, això no vol dir automàticament que hàgim de canviar de candidat», va assenyalar en una entrevista amb la cadena Ser.

Amb tot, la presidenta autonòmica va afegir que el PP ha de renovar-se en l'àmbit estatal, però creu que aquesta renovació és més «una qüestió d'actitud» i, «en alguns casos, de persones».