L'oposició de Veneçuela desafia l'intent de cop d'Estat encobert de Maduro

L'oposició ha anunciat que no acatarà la sentència del Tribunal Suprem si es retira l'escó a tres diputats i es presentarà amb els 112

03.01.2016 | 07:20
Diputats de la MUD recusant als magistrats encarregats de decidir.

L'atordiment que sembla haver deixat al chavisme la derrota a les eleccions parlamentàries del 6 de desembre deixa el país en suspens davant d'una situació inèdita. El Tribunal Suprem ha de decidir si permet que ocupin el seu escó tres diputats opositors després d'haver acceptat la impugnació plantejada pel Govern de Nicolás Maduro. El chavisme maniobra per boicotejar als tribunals la constitució d'un Parlament amb majoria opositora el proper 5 de gener. L'oposició ja ha anunciat que no acceptarà la sentència i que es presentarà amb els seus 112 diputats a l'Assemblea.
El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va acceptar dimecres set recursos del chavisme per impugnar els resultats en tres estats. El TSJ -controlat pel Govern- va acceptar com a mesura cautelar la suspensió de la proclamació dels diputats electes en l'Estat d'Amazones, tres de l'oposició i un del oficialista Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV ). L'oposició agrupada a la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) ho qualifiquen d'un "cop d'Estat judicial" i ha sol·licitat a les Forces Armades que ajudin a respectar la "voluntat popular".
De prosperar els recursos es podria ordenar la repetició dels comicis i afectar 10 escons de les circumscripcions en qüestió. El propòsit del chavisme és avortar la majoria absoluta de l'oposició i així poder promoure vots de censura contra ministres i vicepresidents, reformes a la Constitució i referèndums.També falta per conèixer qui integraran el gabinet ministerial, després de gairebé un mes des que el president Maduro va demanar la renúncia dels seus anteriors titulars. Algunes mesures adoptades no tenen legalitat en no ser ratificades pel Consell de Ministres.
Per demà iniciarà les seves funcions l'inèdit Parlament comunal íntegrament amb representants de comunas chavistas que es pretén utilitzar com a contrapès a l'"assamblea burgesa"

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema