Rosa Rodero, vídua del sergent de l'Ertzaintza assassinat per ETA Joseba Goikoetxea, va donar suport a la manifestació convocada per al 9 de gener a Bilbao per la xarxa ciutadana Sare per demanar l'acostament a Euskadi dels presos de l'organització terrorista. Rodero va anar a una roda de premsa per fer una crida a acudir a la mobilització del 9 de gener, en què van participar altres personalitats conegudes de la societat basca, com el músic Kepa Junkera.

La manifestació en favor dels drets dels presos d'ETA, habitual al País Basc en aquests primers dies de gener, està organitzada per la xarxa Sare, els caps visibles de la qual són l'exconseller del Govern basc per Eusko Alkartasuna Joseba Azkarraga i la periodista Teresa Toda.

En un altre ordre de coses, Ramón Sagarzazu Gaztelumendi, Ramontxu, detingut el passat setembre a Saint Etienne de Baigorri durant l'operació policial en què van ser capturats els presumptes caps d'ETA Iratxe Sorzabal i David Pla, ha quedat en llibertat sota control judicial. Segons l'associació de suport als familiars de presos de la banda terrorista, Etxerat, Sagarzazu no podrà abandonar el departament francès de Pirineus Atlàntics.

El passat 22 de setembre la Guàrdia Civil va escorcollar el domicili de Ramon Sagarzazu Gaztelumendi a Oiartzun durant gairebé quatre hores, després de la seva detenció a França. Ramontxu va ser considerat el 2005, quan va ser arrestat a França per última vegada, com el cap de l'aparell internacional d'ETA. La policia francesa li va atribuir llavors diverses tasques de preparació de negociacions entre ETA i el Govern espanyol, tal com provava un llapis de memòria que se li va confiscar a Ramón Sagarzazu.