L'ambaixada saudita a Teheran va ser atacada durant la nit de dissabte a diumenge per diversos manifestants que van calar foc a una part de les instal·lacions com a símbol de protesta per l'execució a l'Aràbia Saudita d'un clergue xiïta. Segons va informar ahir l'agència iraniana Isna, els manifestants es van reunir davant de la legació diplomàtica i van corejar consignes contra l'Aràbia Saudita en protesta per l'execució del religiós Nimr Baqir al Nimr, i alguns dels quals van entrar a l'edifici diplomàtic i van provocar un incendi arran del llançament de còctels Molotov que, més endavant, va poder ser sufocat pels bombers.

El president iranià, el moderat Hassan Rohani, va qualificar com a "injustificable" l'atac així com les situacions semblants que van tenir lloc a la ciutat santa de Mashhad. No obstant això, el líder suprem iranià, Ali Jamenei, va carregar contra els saudites i va assegurar que els seus polítics pagaran per la "injusta" execució. "Sense cap dubte, la injusta vessa de la sang d'aquest màrtir innocent, actuarà de forma ràpida i els polítics saudites s'enfrontaran a un càstig diví", va informar Jamenei a través de la seva pàgina web oficial.

Per la seva banda, els Estats Units també va expressar la seva preocupació en assenyalar que l'execució del clergue podria deslligar tensions religioses en moments en què "és urgent reduir-les", segons va advertir el comunicat emès pel Departament d'Estat. En aquest sentit, el país estatunidenc va cridar a l'Aràbia Saudita a "respectar i protegir els Drets Humans".

Al Nimr, de 55 anys, va ser condemnat a la pena de mort l'any 2014 per causar violència sectària i desobeir disposicions saudites. Exigia més drets per a la minoria xiïta, que conforma al voltant del 15% de la població saudita, i fins i tot va amenaçar amb la secessió de la zona oriental, rica en petroli, si la casa reial no canviava la seva políticaSegons fonts saudites, quatre dels 47 executats eren xiïtes. A jutjar pels càrrecs, s'estima que la resta de persones tenien vincles amb la xarxa terrorista sunnita Al-Qaida.

Reaccions des d'Europa

França va reaccionar ahir respecte a les execucions de dissabte a l'Aràbia Saudita, i va "deplorar profundament" en nom de la seva "oposició constant a la pena de mort en tot moment i circumstància". El Ministeri francès d'Exteriors, que va evitar el terme "condemna", va llançar un missatge no directament a les autoritats saudites sinó "als responsables de la regió per fer el possible per evitar l'exacerbació de les tensions sectàries i religioses".

També hi va haver reaccions des d'Alemanya, on l'oposició parlamentària va instar al Govern d'Angela Merkel a trencar el que denominen "aliança estratègica", política i comercial amb l'Aràbia Saudita, davant la brutalitat evidenciada per les execucions. Segons el líder dels Verds, Cem Özdemir, l'Executiu de la cancellera ha de posar fi a la seva línia d'"intolerable silenci" davant de les autoritats saudites. "La gran coalició de Merkel anteposa els interessos econòmics i les exportacions armamentístiques a la defensa dels Drets Humans", va assenyalar.