L'Autoritat General de l'Aviació Civil saudita va anunciar la suspensió de tots els seus vols amb destinació i origen a l'Iran, després de la decisió de Riad de trencar les relacions diplomàtiques amb Teheran. Les companyies nacionals prendran les mesures necessàries per evitar perjudicar els viatgers que ja tenen reservats els seus vols.

L'Aràbia Saudita va trencar el diumenge relacions diplomàtiques amb l'Iran després dels assalts de dissabte passat a l'ambaixada saudita a Teheran i al consolat a la ciutat iraniana de Mashhad, que van ser una resposta a l'execució del clergue xiïta Nimr Baqir al Nimr per part de Riad.

Els governs de Bahrain i Sudan es van sumar a la decisió de trencar relacions amb Teheran, mentre que l'Executiu dels Emirats Àrabs Units va disminuir la seva representació diplomàtica a l'Iran en solidaritat amb Riad i va limitar la seva presència oficial al país a nivell d'encarregat de negocis.

La mort d'Al Nimr ha desencadenat una onada de crítiques i condemnes per part de la comunitat xiïta del Próxim Orient, així com disturbis en els països amb població xiïta, com Bahrain, i a la província saudita d'Al Qatif, d'on era originari.

Les autoritats iranianes van criticar amb duresa la decisió de l'Aràbia Saudita de trencar relacions diplomàtiques amb l'Iran, una mesura «precipitada» que és el resultat, segons el parer de Teheran, de la «frustració» i una mostra de «debilitat». El vicepresident primer de l'Iran, Eshaq Jahangiri, va instar Riad a no adoptar més accions contra el seu país i va vaticinar que la ruptura de les relacions farà més mal a l'Aràbia Saudita que a l'Iran.

Molt dura va ser també la reacció del fiscal general, Ebrahim Raisi, qui es va referir a l'Aràbia Saudita com un «tumor cancerigen» que alimenta els radicals sunnites al Próxim Orient.

Per part seva, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va fer una crida a l'Iran i a l'Aràbia Saudita perquè evitin qualsevol mesura que pugui exacerbar les tensions entre els dos països i va qualificar de «deplorable» l'atac que va patir l'ambaixada saudita a Teheran.