Suècia i Dinamarca han introduït noves mesures per reforçar els seus controls fronterers, amb l'objectiu de frenar l'onada de refugiats que des d'Alemanya busquen arribar als països nòrdics. Suècia, després de comprovar que les inspeccions aleatòries posades en marxa fa dos mesos no tenien l'efecte que esperava, va començar a aplicar controls d'identitat a tots els viatgers que es desplacin en tren, autocar i en vaixell des de Dinamarca, de manera que qui no tingui documents en regla no podrà entrar al país.

La nova normativa, que es va posar en marxa de matinada i estarà vigent durant sis mesos prorrogables, deriva d'una llei aprovada fa tres setmanes pel Parlament suec.

Copenhaguen va respondre instaurant de forma temporal des del migdia controls a la frontera alemanya per evitar situacions de risc per a l'ordre públic i apel·lant al fet que els altres països nòrdics impulsin iniciatives similars.

«Hi ha un risc greu que immigrants il·legals es quedin a Dinamarca. Tampoc volem veure refugiats i immigrants caminant per les autopistes», va explicar el primer ministre danès, el liberal Lars Løkke Rasmussen, en al·lusió als episodis de la tardor.

Els controls estaran vigents durant deu dies prorrogables i seran de caràcter aleatori, va destacar Rasmussen, que va informar a les autoritats europees i als governs dels països veïns. «El control fronterer no implica que hàgim de rebutjar els que demanen asil a Dinamarca. No descarto que impliqui fins i tot que més persones demanin asil aquí», va aclarir el primer ministre danès, sense excloure que pugui imitar Suècia en el futur.

En un altre ordre de coses, les patrulles de vigilància costanera turques van salvar el 2015 86.462 refugiats o immigrants indocumentats a aigües de l'Egeu o el Mediterrani mentre intentaven creuar cap a Grècia. La xifra representa un increment del 570 per cent respecte l'any 2014.

El 96,7 per cent de les operacions de rescat es van produir en aigües del mar Egeu, encara que també es van registrar alguns intents d'arribar a l'illa de Xipre sortint de les costes mediterrànies de Turquia.

Amb 24.100 refugiats rescatats, les costes de la província d'Esmirna, situades davant de l'illa grega de Quios, són l'escenari més habituals d'aquestes operacions. També han estat molt freqüents els naufragis de refugiats davant l'illa de Kos, sortint de Bodrum, Samos, davant de les costes d'Aydin.