El magnat Donald Trump i precandidat republicà per a la presidència de la Casa Blanca ha inclòs imatges de la tanca de Melilla i no de la frontera amb Mèxic en el seu vídeo electoral, va revelar el Washington Post. En l'audiovisual de 30 segons apareix una imatge de vídeo que aparenta ser un massiu ingrés d'emigrants il·legals a la frontera amb Mèxic, després de la qual es recorda la seva proposta per aixecar un gran mur amb aquest país per evitar aquestes situacions. No obstant això, les imatges no es corresponen amb la frontera del Sud dels EUA, sinó a una gravació de 2014 de la frontera d'Espanya amb el Marroc a Melilla. El responsable de la campanya, Cory Lewandowski, va admetre que «no és la frontera mexicana» el que apareix al vídeo electoral. Tot i això, va assegurar que l'objectiu era mostrar «el que pot passar als EUA si no es construeix un mur». Trump va donar a conèixer el seu primer anunci publicitari de televisió, en què destaca les seves intencions d'acabar amb la immigració il·legal. efe/Ddg washington

Almenys 31 persones, entre elles nombrosos nens, van morir ofegades després de naufragar dues llanxes en què desenes de refugiats intentaven arribar a Grècia des de la costa de Turquia. En la primera embarcació, una llanxa pneumàtica, viatjaven 22 persones amb l'objectiu d'arribar a l'illa grega de Lesbos, a uns 20 quilòmetres de distància de les platges de Dikili, a la província turca d'Esmirna. Però a causa de les fortes ràfegues de vent i l'onatge, la llanxa va bolcar poc després de sortir.

Les patrulles costaneres turques van aconseguir rescatar sis supervivents de l'aigua, a més d'altres sis que havien aconseguit enfilar-se a una escullera propera. En la segona embarcació que va naufragar viatjaven un nombre indeterminat de persones.

Durant tot el dia van anar apareguent cadàvers en un tram de cinc quilòmetres de platja que s'estén des del municipi de Dikili, punt de partida de les dues llanxes, fins al de Altinova, al veí districte de Ayvalik, pertanyent a la província de Balikesir. Entre els ofegats hi havia nombrosos menors d'edat, així com diverses dones, i segons es pot apreciar en les fotografies publicades per la premsa turca, molts anaven proveïts d'armilles salvavides. Nombrosos refugiats supervivents de naufragis han denunciat, però, que els salvavides que compren són imitacions que no serveixen per a res. Entre les víctimes identificades hi ha afganesos, iraquians, sirians i fins i tot algerians.

Turquia acull uns 2,2 milions de sirians, 45.000 afganesos, 100.000 iraquians i 14.000 iranians, bé com a sol·licitants d'asil, bé com a refugiats. Durant el 2015, les patrulles marítimes turques van rescatar 86.462 persones indocumentades que intentaven arribar a alguna de les illes gregues.

Segons l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), el 2015 el 85 per cent del milió de refugiats i immigrants que van arribar per mar a Europa van arribar al continent a través de Grècia, especialment per les seves illes més properes a territori turc. Més de 3.700 persones van morir el 2015, tant al Mediterrani com a l'Egeu, durant unes travessies que s'han tornat més perilloses pel mal temps hivernal.

Per part seva, l'organització Metges Sense Fronteres (MSF) va anunciar que conclou les seves activitats de socors al Mediterrani Central després de vuit mesos en què ha assistit 20.129 refugiats i immigrants que intentaven arribar a territori europeu.

El vaixell Bourbon Argos, l'últim de MSF que patrullava l'àrea central del Mediterrani, va arribar al port italià de Augusta el passat 30 de desembre amb cent persones a bord. Atès que el flux d'immigrants procedent del nord d'Àfrica s'ha reduït amb l'arribada de l'hivern, MSF considera que les autoritats «compten amb els recursos suficients per afrontar les necessitats del moment».

Petició de recursos a la UE

No obstant això, va demanar que la Unió Europea (UE) proporcioni «recursos adequats i específics» que evitin que es produeixin tragèdies en els pròxims mesos, quan, va alertar en un comunicat, «el nombre d'arribades d'immigrants augmentarà presumiblement de nou».