El president dels Estats Units, Barack Obama, va defensar la «urgència» d'actuar per millorar el control de la venda d'armes al país, en presentar un conjunt de mesures executives per intentar evitar que, com passa ara, 30.000 persones morin anualment en incidents amb armes de foc.

En un acte a la Casa Blanca, acompanyat de familiars de víctimes de la violència causada per les armes, Obama va destacar que els Estats Units han viscut «massa tirotejos» massius en els últims anys i que això no passa a la resta de països desenvolupats. «Hem de tenir un sentit d'urgència» perquè cada dia «moren persones» a causa de les armes de foc, va afirmar el president en lamentar que, «en lloc de pensar en com resoldre el problema», l'assumpte s'ha «polaritzat», en clara referència a les dures crítiques dels republicans a les seves mesures.

Va insistir que les seves mesures no són «un complot» per a, com afirmen la majoria dels republicans, restringir el dret a portar armes recollit en la Segona Esmena de la Constitució americana. «Sabem que no podem aturar cada acte de violència, cada acte de maldat al món, però potser en podem evitar un», va emfatitzar Obama, tot defensant que el poble nord-americà no pot seguir sent «ostatge» del «lobby de les armes». A més, va tornar a demanar al Congrés que sigui «prou valent» per aprovar mesures per regular millor la venda d'armes que compten amb el suport de «la majoria dels nord-americans».

Visiblement emocionat a la part final del seu discurs, Obama va recordar el tiroteig ocorregut el 2012 a l'escola Sandy Hook de Newtown (Connecticut), on van ser assassinats a trets 20 nens i 6 dones. «Cada vegada que penso en aquests nens m'indigno», va dir.