U

n primer premi de la loteria, i més si és el del sorteig del Nen, dóna per a molt, des de pagar deutes pendents a realitzar somnis fins ara impossibles: viatjar per mitja Espanya o, en l'argot d'uns joves, «cremar-ho tot» (gastar-ho tot) en hotels de luxe de Dubai.

Entre els afortunats del primer premi es troben treballadors de petites empreses i autònoms del Vernitxa, un polígon industrial sorgit de les cendres de l'antiga Segarra, la fàbrica de calçats que va tancar a la fi dels setanta del segle XX.

La fortuna ha arribat a la Vall d'Uixó, una població agrícola i industrial de l'interior de la província de Castelló, a través de dues administracions, la número 3, que ha venut cinc sèries i ha repartit 10 milions d'euros en premis, i la número 2, que ha venut una quantitat indeterminada de dècims.

De la quantitat total, uns cinc milions d'euros, corresponents a 25 dècims, shan repartit des d'un bar amb clientela de treballadors, el Racó Penyalva, situat al polígon Vernitxa. Ara, en aquest polígon se situen petites i mitges indústries de tot tipus, com Elecmar, dedicada a l'electrònica, el propietari de la qual i posseïdor d'un dècim, Jesús Martínez, un home que ronda els 60 anys i caçador aficionat, ha assegurat que encara «no sap el que ha caçat» en aquesta ocasió però que dedicarà el premi «a recórrer mitja Espanya» amb la seva dona.

Tots els afortunats són clients del bar i, alhora, treballadors de les empreses del polígon, que han vist ara millorar la seva situació econòmica després d'anys de crisis, de poques comandes i jornades de treball que en ocasions es perllongaven de dilluns a diumenge per no perdre clients.

Altres afortunats són un grup de joves treballadors d'uns 25 anys, que en plena eufòria pel premi aconseguit van assegurar que aniran a «cremar-ho tot» a Dubai, la destinació de moda del turisme de luxe.

Un d'ells, Alberto Sorribes, va comentar que, després de tota una nit de festa, estava veient el sorteig quan va comprovar que el número que jugaven era el del primer premi. «He cridat a la resta del grup, però encara estaven dormint la ressaca».