El?CIS detecta un augment de la preocupació per l'atur a Espanya

El terrorisme internacional entra a formar part de les deu principals inquietuds dels espanyols

08.01.2016 | 00:00

La preocupació ciutadana per l'atur augmenta al desembre, i segueix sent el principal problema per al 79,8% dels ciutadans, seguit de la corrupció (38,8%) i els problemes econòmics (24,4%), mentre el terrorisme internacional entra a formar part de les deu principals inquietuds.
Segons aquesta enquesta, elaborada en plena campanya electoral, de l'1 a l'11 de desembre, s'ha produït un creixement de 2,3 punts en la preocupació que tenen els espanyols per la desocupació, mentre que baixa en 1,3 punts la que tenen per la corrupció, que al novembre va arribar al seu màxim històric amb el 40,1 per cent.
També segueix en tercer lloc la inquietud pels problemes econòmics, que repunta quatre dècimes -el mes anterior va ser del 24% -, seguida per la preocupació que generen els polítics i els partits, que baixa notablement (del 20,4 al 14,8%). A continuació, se situa la sanitat, que genera exactament la mateixa incertesa que al novembre (un 11,9%) i després, en sisena posició, els problemes socials, que pugen lleugerament (de l'11 a l'11,8%).
L'educació, amb un 9,7, igual que al novembre, es manté com setena preocupació dels ciutadans, mentre que en el vuitè lloc esmenten al terrorisme internacional (un 9%), que entra per primera vegada en la llista de les deu majors preocupacions dels enquestats, desplaçant als nacionalismes fins a l'onzè lloc, amb un 3,4 per cent.
Aquest últim baròmetre es va realitzar amb els atemptats jihadistes de París molt recents, que van causar més de 130 morts el 13 de novembre, i la posterior amenaça terrorista a escala internacional, el que ha pesat més que la incertesa generada per l'aposta secessionista a Catalunya i la possibilitat que ser repeteixin les eleccions autonòmiques. Continuen en el novè lloc els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació, que l'esmenten un 3,9 per cent enfront del 4,8 que ho feia fa un mes i, en canvi, la immigració entra en el desè lloc amb un 3 , 8 per cent, desplaçant a la preocupació per les retallades, que, amb un 3 per cent, retrocedeix a dotzè.
Com és habitual, el CIS també ha interrogat sobre el model d'Estat. Els partidaris que el sistema autonòmic segueixi com fins ara van pujar tres punts just en plena campanya electoral per als comicis del 20D i també es va incrementar en vuit dècimes el percentatge dels que volen un model en què les comunitats tinguin l'opció de ser estats independents.
Davant del 35,5 per cent que al novembre volia que el model autonòmic seguís igual, ara aquesta xifra és del 38,6 per cent, i pugen també els que preferirien un sistema en què les comunitats autònomes tinguessin menys autonomia que en l'actualitat , que passen del 9 per cent del mes anterior al 10,9 per cent ara. En canvi, es redueix el percentatge dels que trien un sistema amb un únic Govern central sense comunitats, que sumaven el 20,9 per cent al novembre i que ara només arriben al 17 per cent.
 També baixen els que es decanten per un model en què les comunitats tinguin la possibilitat de tenir més autonomia que en l'actual, en passar del 15,4 al 14,1 per cent. I s'incrementen lleugerament els partidaris d'un sistema en què les comunitats tinguessin l'oportunitat de convertir-se en estats independents, que passen del 8,6 per cent al 9,4 per cent.
A més, el 54,4 per cent dels consultats pel CIS es declara tan espanyol com de la comunitat en la qual resideix, un 16,6 per cent confessa sentir-se només espanyol i un 7,1 per cent assegura sentir-se només de la seva autonomia. Un altre 10,7 per cent diu que és més de la seva autonomia que espanyol i un 5,5 per cent, al contrari, més espanyol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema