L'amenaça terrorista va ressorgir ahir a París en el primer aniversari de la massacre del Charlie Hebdo amb l'atac frustrat d'un home armat amb un ganivet, que va ser abatut per la policia, contra una comissaria en un barri del nord de París.

«Mai des de fa dècades, la missió (de les forces de l'ordre) ha estat tan necessària i exigent, perquè el terrorisme no ha deixat de fer pesar sobre el nostre país una amenaça terrible», va subratllar el president francès, François Hollande, en un homenatge ahir als agents.

Al mateix temps que el líder francès pronunciava aquestes paraules a les 11.30 (10.30 GMT), per coincidir amb l'hora de l'atac al setmanari, un jove de 20 anys i origen marroquí, segons els mitjans francesos -encara que oficialment encara s'ignora la seva identitat-, armat amb un ganivet i va cridar «Allahu Akbar» («Déu és el més gran») abans de ser abatut per un agent, segons les autoritats.

El jove havia jurat lleialtat al líder de l'Estat islàmic (EI), Abu Bakr al Baghdadi, segons fonts properes a la recerca. En un primer moment es va pensar que l'home portava un cinturó d'explosius, extrem que es va descartar posteriorment.

Sobre el cadàver es va trobar un paper amb la bandera del grup gihadista i una reivindicació manuscrita en llengua àrab, va precisar la Fiscalia, que va anunciar que la secció antiterrorista ha assumit la recerca dels fets.

L'incident va ocorrer menys de dos mesos després dels atemptats de París i Saint-Denis del passat 13 de novembre que van causar 130 morts, amb el record present dels atacs a «Charlie Hebdo» i el supermercat jueu, i en ple debat antiterrorista.

En aquest context s'emmarquen la recent aprovació de la retirada de la ciutadania francesa als terroristes amb doble nacionalitat i un projecte de llei que preveu estendre els poders policials.

Alguns testimonis van qüestionar l'explicació oficial, com Charlotte -nom fictici-, que va rebutjar que el policia actués en defensa pròpia.

«És impossible, l'home avançava cap als agents i ells li van demanar que retrocedís. Ell ho va fer, encara que després va tornar a apropar-se», va detallar amb veu tremolosa davant un núvol de periodistes.

Mentrestant, a l'antiga seu de Charlie Hebdo, on dotze persones van morir fa un any, alguns ciutadans dipositaven flors sota la placa commemorativa de les víctimes inaugurada ahir. Una rosa vermella va ser el tribut de Lilianne Guignard, resident a Estrasburg, en l'est de França, que admetia haver planejat el seu viatge a la capital perquè coincidís amb l'efemèride de l'atac perpetrat pels germans Chérif i Said Kouachi.

«He vingut perquè aquests dibuixants defensaven la llibertat d'expressió, i les seves caricatures formaven part de la meva vida», va dir a Efe aquesta sexagenària jubilada, que va lloar per «eloqüent» la portada de la revista amb motiu de l'aniversari que mostra a un déu assassí.

La publicació que avui dirigeix Riss, després de l'assassinat de Charb, el seu anterior cap, va conèixer un fort augment dels abonats després de la tragèdia, de 30.000 a 220.000. No obstant això, no ha superat una crisi interna que enfronta a part de la plantilla amb la direcció i ha provocat la dimissió de dues dibuixants.

Durant tota la jornada, centenars de persones van acudir en record dels morts a la Plaça de la República, punt de partida de multitudinàries manifestacions en rebuig del gihadisme, en particular després dels atacs del gener passat.

La Confederació Europea de Sindicats (CES) va participar en els actes d'homenatge en aquesta plaça, amb la presència de dirigents dels principals sindicats europeus i representants del sindicat tunisià UGTT, membres del Quartet per al Diàleg Nacional a Tunísia, recentment guardonat amb el Premi Nobel de la Pau. També van estar presents els líders de les dues principals centrals sindicals espanyoles, Cándido Méndez (UGT) i Ignacio Fernández Toxo (CCOO).