El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar ahir la seva intenció de conformar una «gran coalició» de forces progressistes per governar Espanya, si el cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, fracassa en el seu objectiu de ser investit de nou com a president.

Després de la successió de declaracions de dirigents socialistes entorn de la conveniència o no d'un pacte del PSOE amb Podem i altres forces d'esquerra, Sánchez va desvetllar ahir a Lisboa que buscarà aquest acord per «canviar Espanya».

L'anunci ho va fer després de reunir-se amb el primer ministre lusità, el socialista Antonio Costas, que va aconseguir arrabassar la presidència del Govern portuguès a Pedro Passos Coelho en aconseguir un acord inèdit amb el Bloc d'Esquerra (aliada en la UE amb Podem i la grega Syriza) i amb el Partit Comunista.

Sánchez aspira a reeditar un pacte similar al portuguès i va assegurar que, si Rajoy no aconsegueix ser investit president, el PSOE «allargarà la mà a les forces progressistes».

D'aquesta forma, creu que el seu partit «assumirà la seva responsabilitat» després dels resultats de les eleccions del 20 de desembre intentant un entesa «en les polítiques i no en les sigles».

El que va garantir és que els diputats del PSOE no donaran cap suport ni a Rajoy ni a cap altre representant del PP com a president del Govern.

Poc després que Sánchez deixés paleses les seves intencions, es referia a les sevs declaracions la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

En declaracions als periodistes al Congrés, va recordar a Sánchez que quan governen els que no guanyen, els qui perden són els ciutadans.

«Un pacte a la portuguesa seria faltar a la decisió dels espanyols en les urnes. Si el senyor Sánchez sap sumar, sap que no li dóna i seria la pitjor opció per a Espanya des del punt de vista institucional perquè en ella hi va partits que no estan d'acord en una visió de la unitat de la nació espanyola que és el que els electors han dit en les urnes», va afegir abans de reclamar una «legislatura moderada, amb una bona política econòmica i social». Per això, li va demanar que posi per davant l'interès general dels espanyols als «càlculs de partit o personals» a l'hora de pensar en la governabilitat del país.

El PP i un pacte a l'alemanya

També al Congrés, però abans de les paraules de Sánchez, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, havia advertit que a Espanya és inviable un pacte com el de Portugal perquè el PSOE necessitaria no només a l'esquerra «més radical» sinó també als independentistes, «que -va dir- volen deixar de formar part del nostre país».

«A mi m'agradaria més un pacte a l'alemanya», va dir Cospedal en referència a un acord entre els dos grans partits.

Abans d'escoltar a Sánchez hi havia hagut al·lusions d'altres partits d'esquerra a un hipotètic acord. Així, el dirigent de Podem Íñigo Errejón havia afirmat que «es pot parlar de tot amb tots i no és necessari estar d'acord com a condició prèvia».

Per part d'Esquerra Unida, Alberto Garzón va considerar possible frenar un govern del PP perquè hi va «compromisos assumits» per part del PSOE, Podem i IU que podrien asseure les bases per fer la política «d'una manera diferent».

En el PSOE, diversos dirigents van defensar la legitimitat de Sánchez d'intentar formar govern si Rajoy no ho aconsegueix.

«Per què no?», es va preguntar el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, qui, no obstant això, va reiterar que per a qualsevol negociació amb Podem, aquest partit ha de renunciar a l'autodeterminació territorial.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, es va referit igualment a la possibilitat d'un acord a Espanya com el de Portugal per assenyalar que «no té res a veure» la situació en tots dos països.

Per a ell, si Sánchez vol fer alguna cosa similar «haurà de valorar si la cohesió territorial i social de Portugal és la mateixa que la d'Espanya».