El president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar ahir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, «capaç» d'atrevir-se a formar una coalició d'esquerres amb vuit o nou partits, alguns d'ells independentistes, i va advertir que aquesta opció no seria bona per a Espanya.

Un dia després que Sánchez ratifiqués a Lisboa que no donarà suport a un Govern presidit per una persona del Partit Popular i que si Rajoy fracassa en el seu intent d'investidura ell buscarà una «gran coalició» d'esquerres, el candidat socialista va rebre el suport per fer-ho possible de la presidenta andalusa, Susana Díaz.

Després de les declaracions que havia vingut fent contràries a un pacte del PSOE amb Podem, ahir Díaz va expressar el seu suport a explorar una alternativa de Govern d'esquerres però «no a qualsevol preu i que no posi en qüestió la unitat d'Espanya».

Però tant Rajoy com la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i altres dirigents del PP van alertar de les conseqüències que tindria aquest pacte.

El cap de l'Executiu en funcions, que va acudir al Congrés per acreditar-se com a diputat, va recordar que sempre ha governat a Espanya el partit més votat i, enfront de les aspiracions de Sánchez, va tornar a defensar un gran pacte entre PP, PSOE i Ciutadans.

D'aquesta forma hi hauria un «grup fort de 250 diputats» que va dir que podria portar endavant les reformes i que «transmetria fora i dins Espanya un missatge de tranquil·litat, estabilitat, seguretat i certitud». Va defensar «converses discretes» per veure la disponibilitat de cadascun però no va volgut donar detall de les quals pugui estar mantenint.

Per la seva banda, Sáenz de Santamaría, després de la reunió del Consell de Ministres, va demanar al líder del PSOE que expliqui per què és partidari d'una «agenda radical» al costat de partits independentistes i que «s'aparta del que els ciutadans han votat», i no de l'«agenda moderada» que està plantejant Rajoy

A més, va advertir que no s'està parlant del futur de partits o lideratges, sinó del futur dels espanyols i del país.

Si el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, va considerar «indesitjable» un Govern com el que planteja Sánchez, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va advertir al PSOE que «per més voltes que li doni» no va d'impedir que governi el PP.

En l'àmbit del PSOE, a més del suport exprés de Susana Díaz, Sánchez va rebut també el d'altres dirigents com el president valencià, Ximo Puig, i la diputada del PSC Carmen Chacón, qui creu que caldrà explorar un pacte d'esquerres encara que matemàticament sigui difícil.

A més, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va apostar per un pacte entre PSOE, Podem i Ciutadans per formar un Govern «reformista» a Espanya, i va advertir a Pablo Iglesias que si el seu partit «bloqueja» aquesta possibilitat, molts votants progressistes li «sancionaran» electoralment.

Des del Govern basc, el seu portaveu, Josu Erkoreka, va afirmar que la intenció de Sánchez és una opció que pot ser «més o menys viable o difícil» però resulta «tan legítima com qualsevol altra».

Si les negociacions per a la investidura es preveu que durin diverses setmanes, més properes estan les que han de desembocar dimecres que ve en la constitució de les taules del Congrés i del Senat. Davant de les negociacions, Sáenz de Santamaría va reiterar que, com a partit més votat, el PP hauria de presidir la Cambra baixa i va considerar «molt cridaner» que el PSOE aspiri a això i també a la Presidència del Govern. «Per optar a tot -ha assenyalat-, almenys convé haver guanyat alguna cosa».