El dirigent d'IU Alberto Garzón va renyar ahir el PSOE i Podem per enrocar-se en les seves "baralles de poder" desconnectades dels interessos de la majoria en lloc d'unir les seves forces per derogar les lleis "injustes" del PP, com l'última reforma laboral, la Lomce o la Llei Mordassa.

Davant el primer Consell Polític d'IU després de les eleccions, que se celebra a la seu del Olimpo de Madrid, el que era candidat de la formació va dir observar "atònit" com en comptes d'abordar les qüestions que preocupen els ciutadans, Podem i els socialistes estan parlant de les seves quotes de poder.

Va advertir en aquest sentit que, de no arribar a un acord, la repetició de les eleccions "seria una gran notícia" per al PP, que, per cert, va apuntar Garzón, "observa amb immensa placidesa la incapacitat de diàleg a la seva esquerra".

Cayo Lara, que serà coordinador federal fins al maig, va apostar per donar suport a un Govern de progrés si bé va defensar que una eventual investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, s'hauria de condicionar, entre altres coses, a la posada en marxa d'un pla d'emergència social i d'ocupació, la derogació de les reformes laborals i la creació d'una comissió sobre la corrupció.

D'altra banda, Garzón va mantenir la seva aposta per la unitat popular malgrat que els resultats han estat dolents, mantenint la seva oferta a Podem per crear un futur projecte electoral i polític "des del reconeixement a la diversitat" de tots els que se sumeixen.

Aposta també per aprofitar l'assemblea federal que se celebrarà els dies 20, 21 i 22 de maig, per "repensar" IU i fer-la "més democràtica, àgil i flexible".

Poca autocrítica de Garzón en el balanç que va fer davant el primer Consell Polític que celebra IU després de les eleccions de desembre més enllà d'esmentar alguns "clarobscurs" inconcrets i afirmar que la derrota (només dos escons per Madrid) representa "en gran mesura" els errors del passat, "els deures no fets en els últims anys".

Cayo Lara va ser més contundent i específic en el seu balanç del 20D, i va vincular el fracàs, en part, a l'"opa hostil permanent" de Podem i a les maniobres des de dins per "desprestigiar" la formació.

"Devaluar l'organització públicament va ser una constant per a alguns", en els últims mesos, retreure Lara en aquest cònclave, on s'ha posat en valor les coalicions electorals perquè -va dir- s'ha demostrat "que compten amb major suport social quan es fan amb respecte", al·ludint als resultats obtinguts a Catalunya i Galícia, on concorren amb el partit de Pablo Iglesias i altres.

També va assenlalar que des de la irrupció de Podem s'ha produït un "transvasament progressiu" de l'electorat d'esquerres que ha afeblit IU, i va acusar la formació habitada de "voler assaltar" la seva organització perquè "en el seu viatge al centre no quedés gens a la seva esquerra. I ho mantinc", va incidir.

"I això no és unitat popular, és absorció", va afirmar davant els 151 assistents al consell del total de 225 que el componen.

Igual que els va afeblir Podem, també ho ha fet, va opinar Lara, el debat "enrocat" en les qüestions internes, com la crisi de Madrid, que els "va apartar" de la mobilització i del treball que fa dos anys els va portar a tenir una intenció de vot del 14% enfront del 3,6% amb el qual finalment es van quedar al desembre.

Igual que Cayo Lara, Garzón va afirmar que no hi ha un altre camí possible que la unitat popular perquè s'ha vist que és un instrument capaç de "doblegar" el bipartidisme i "trencar" la dinàmica de les últimes dècades.

"L'horitzó de totes les nostres accions ha de ser la col·laboració entre les forces de ruptura", va remarcar el candidat d'IU a les eleccions.