Policies federals, estatals i militars participen en un operatiu especial desplegat en el penal de l'Altiplano per impedir una nova fugida del narcotraficant Joaquín el Chapo Guzmán, com la que va protagonitzar sis mesos enrere en aquesta presó de màxima seguretat.

Una font de la Policia Federal va dir ahir que la seguretat ha estat reforçada als voltants de la presó, en el central estat de Mèxic, però també a l'interior de la presó, on el capo va arribar divendres en un helicòpter de la Marina procedent de la capital mexicana.

Entre les mesures adoptades, va detallar la font, hi ha la presència d'un agent de seguretat enfront de la cel·la del Chapo, capturat de nou el divendres a la localitat de Los Mochis, a l'estat de Sinaloa (nord-oest de Mèxic), quan intentava escapar d'un operatiu federal.

El líder del càrtel de Sinaloa o Pacífic, qui va estar pres a l'Altiplano des de la seva captura el febrer de 2014, es va escapar l'11 de juliol passat per un túnel d'1,5 quilòmetres que comunicava la dutxa de la seva cel·la, la número 20, amb una casa a mig construir a l'exterior del penal.

Encara que la cel·la era vigilada les 24 hores a través de càmeres de vídeo amb àudio, els guàrdies de la presó van trigar 26 minuts a descobrir que el capo s'havia escapolit, malgrat el soroll dels cops de martell donats instants abans que desaparegués per la dutxa.

"No hi havia una altra opció" que portar-ho de nou a l'Altiplano, va dir ahir la font de la Policia Federal i va insistir en les mesures especials adoptades.