Les autoritats de Mèxic van reconèixer que el procés per extradir als Estats Units el capo del narcotràfic Joaquín el Chapo Guzmán pot durar entre 1 i 6 anys, encara que van aclarir que també hi ha una figura anomenada «extradició temporal» que podria accelerar el seu processament al veí país. «El temps mitjà és d'un any, però quan hi ha una situació de petició d'empara» per part de la defensa del reclamat «es pot anar fins als quatre o sis anys», va explicar una font oficial.

Segons la font, després d'«executar» el cap de setmana les dues ordres de detenció amb fins d'extradició als Estats Units en contra de Guzmán, al penal en el qual està reclòs des de divendres, «es va notificar a l'autoritat jurisdiccional» corresponent i amb això «es va donar formalment inici del procediment».

A més, José Manuel Merino, director general de Processos Internacionals de la PGR, institució dependent de l'Executiu, va detallar que la primera ordre de detenció sorgeix d'una petició d'una Cort Federal de Califòrnia per delictes d'associació delictiva i distribució de cocaïna. La segona procedeix d'una sol·licitud d'una Cort de Texas per associació delictiva, delinqüència organitzada, contra la salut, rentat de diners, homicidi i possessió d'armes de foc.