El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va dictar una interlocutòria d'obertura de judici oral per a 27 acusats en la causa en què s'investiguen presumptes irregularitats en contractes entre la Generalitat valenciana i societats de la trama Gürtel, liderada per Francisco Correa.

Per aquests fets, s'asseuran a la banqueta, entre d'altres, els considerats caps de Gürtel Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, El Bigotes, per a qui la Fiscalia Anticorrupció demana per a cadascun 10 anys de presó, així com alts càrrecs i funcionaris de la Generalitat a l'època dels fets, entre 2004 i 2009.

Es tracta d'una de les sis peces que van ser obertes sobre la branca valenciana de Gürtel i que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJV) va acordar tornar a l'Audiència Nacional en no haver-hi ja aforats. En l'acte d'obertura de judici oral, de 116 pàgines, el jutge recorda que els acusats hauran de respondre de delictes de tràfic d'influències, prevaricació administrativa, falsedat en document mercantil, falsificació en document oficial i malversació de cabals públics.

Per assegurar les responsabilitats pecuniàries que es derivin del judici per aquests fets, De la Mata imposa fiances, en concepte de multes més el terç que estableix la llei, per un total de 776.667 euros per a Correa, Crespo, Álvaro Pérez, Cándido Herrero, Isabel Jordán i Mónica Magariños i fiances que van des dels 4.320 als 66.667 euros per a altres acusats.

El magistrat explica que aquesta peça es circumscriu a l'enjudiciament de «les plurals actuacions» dutes a terme pels sis acusats esmentats, entre 2004 i 2009, a través d'un entramat de societats dirigides i/o gestionades per ells mateixos mitjançant les que prevalent-se d'especials relacions que havien aconseguit establir directament o a través de tercers amb autoritats i funcionaris públics de la Generalitat Valenciana.

D'aquesta manera, assenyala l'acte, «van aconseguir, amb lucratiu propòsit i amb perjudici per a les arques de l'erari públic autonòmic, l'adjudicació i contractació irregular de nombrós contractes públics» amb diverses conselleries, així com amb organismes i empreses públiques dependents de la Generalitat.

Per a això, relata el jutge, actuant de manera concertada amb autoritats i funcionaris públics, van realitzar «tot un seguit d'actuacions tendents a vulnerar l'aplicació de la normativa reguladora de la contractació pública».