El Govern alemany va anunciar una reforma per agilitzar l'expulsió d'estrangers que hagin comès delictes, enmig de l'alarma pels abusos sexuals i robatoris massius registrats el passat Cap d'Any i entre els presumptes autors dels quals hi ha peticionaris d'asil. Les crides a no instrumentalitzar el que va passar a Colònia i altres ciutats alemanyes a favor de la ultradreta es van succeir des de l'Executiu de la cancellera Angela Merkel, juntament amb l'anunci de mesures per millorar la protecció a la dona davant aquests delictes.

Tot estranger que incorri en abusos sexuals, contra la vida, la integritat física o la propietat haurà de comptar amb la possibilitat de ser expulsat del país, van anunciar els ministres d'Interior i Justícia, Thomas de Maizière i Heiko Maas, respectivament. La intenció del Govern és agilitzar els processos d'expulsió dels qui hagin estat condemnats en ferm a penes, en principi, d'un mínim d'un any per delictes que van de l'homicidi a lesions físiques, violacions, assetjament sexual o robatori amb reincidència.

Canvi de criteri

Fins i tot en el cas que la pena rebuda sigui inferior a un any pot obrir-se un procés d'expulsió, va precisar De Maizière, si es considera que això és d'«especial interès» per a l'Estat alemany. En la mateixa línia, podran perdre el dret a l'asil els sol·licitants condemnats a una pena de més d'un any i que suposin un perill per a la comunitat. Fins ara, es considerava que la pena mínima per obrir un procés d'expulsió era de dos anys i sempre sota la prerrogativa que es tractés de casos d'especial gravetat o gran reincidència.

Abans de procedir a l'expulsió, va matisar el titular d'Interior, s'avaluarà la situació particular de cada persona, el seu grau d'arrelament a Alemanya i si està exposada a algun perill al seu país d'origen. La mesura no es dirigeix ??específicament a peticionaris d'asil o refugiats, sinó a tots els estrangers que delinqueixin, i respon a la tensió política i social creada després del caos del Cap d'Any.

Segons les investigacions en curs, la gran majoria de les agressions, abusos, assetjaments o robatoris van ser comesos per homes procedents de països nord-africans i àrabs, aprofitant les aglomeracions al voltant de l'estació de tren de Colònia per Cap d'Any. Fins ara s'han presentat 650 denúncies només a Colònia, de les quals un 45% són per delictes sexuals, mentre se succeeixen les informacions sobre situacions semblants a altres ciutats alemanyes.