El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va admetre a tràmit una querella de la Fiscalia Anticorrupció contra el diputat Pedro Gómez de la Serna i l'exambaixador Gustavo de Arístegui per presumptes delictes de corrupció en transaccions internacionals, suborn, blanqueig de capitals i organització criminal.

La querella, presentada dilluns i que ha recaigut en el Jutjat Central d'Instrucció 5, es dirigeix ??també contra José Faya López, Germán Junquera Palomares, Ramón López Lax, Borja de Arístegui, Cristóbal Tomé, José Félix González Noriega i sis empreses relacionades amb ells.

De la Mata ha obert diligències i admet la querella relativa als possibles delictes comesos durant la tasca de Arístegui i De la Serna com a assessors d'empreses espanyoles a l'estranger, en els quals la Fiscalia ha detectat possibles pagaments a autoritats i funcionaris algerians i a les seves famílies per dos contractes d'obra.

El jutge aprecia indicis que els investigats integraven una xarxa creada per apropiar-se d'importants quantitats de diners mitjançant un complex sistema de societats pantalla.

Són fets pels quals el primer va haver de dimitir com a ambaixador a l'Índia, mentre el segon es va negar a renunciar a la seva candidatura al Congrés i va obtenir la seva acta de diputat, si bé quedarà fora del grup del PP per decisió d'aquest partit.

En el cas de De la Serna, donada la seva condició d'aforat, el jutge es limita a donar-li trasllat de les actuacions, per tal que pugui exercir la seva defensa en la forma que considera més oportuna. De la Mata planteja la possibilitat de prendre-li declaració si el diputat al Congrés hi accedeix voluntàriament.