El socialista Patxi López serà elegit avui nou president del Congrés en substitució de Jesús Posada gràcies al suport de Ciutadans, que també ha arribat a un acord per separat amb el PP pel qual el partit més votat es garanteix tres llocs a la Mesa, un més que la resta de formacions. Un acord «a tres bandes» en el qual el PP ha renunciat a presentar el seu propi candidat per presidir el Congrés, encara que, això sí, tampoc donarà suport a Patxi López a la votació.

Si no hi ha sorpreses en la votació, secreta i en urna, el PP comptarà amb tres membres a la Mesa, dos vicepresidents i un secretari; el PSOE altres dos: el president i un vicepresident; Ciutadans tindrà altres dos seients; i Podem en tindrà dos més, fins a completar els nou vocals d'aquest important òrgan del Congrés.

Podem no s'ha sumat a l'acord perquè ha insistit en formar quatre grups parlamentaris separats, el liderat per Pablo Iglesias i altres tres amb les seves «marques» electorals territorials, el que no ha estat acceptat per la resta de forces polítiques en incomplir el reglament del Congrés. No obstant això i de votar els seus propis candidats, Podem obtindria amb els seus 69 vots un vicepresident i un secretari de la Mesa.

El PP, que durant les darreres setmanes havia insistit que li corresponia la Presidència del Congrés com a partit més votat en les eleccions del 20 de desembre, ha donat ara el vistiplau a un acord que li garanteix una posició majoritària en aquest òrgan, vital per a l'organització parlamentària.

Jesús Posada es va acomiadar amb certa pena, encara que va celebrar que el seu successor, el socialista Patxi López, serà elegit avui amb un ampli consens. «Sempre he dit que m'hagués agradat repetir. Aquest és un lloc molt bonic, però sempre he dit que ho veia molt difícil», va reconèixer Posada, que seguirà a la Cambra com a diputat per Sòria.

Des del PSOE, Pedro Sánchez va celebrar l'elecció de López, una persona «acreditada» que «transcendeix la figura d'un partit polític» i que compta amb experiència institucional com a lehendakari, amb el diàleg com a bandera. «És una extraordinària notícia per al PSOE i per a la nova etapa que s'ha d'obrir al Congrés i en la vida pública», va afegir.

No obstant, va lamentar que Podem, per les seves «contradiccions internes», no s'hagi sumat al pacte amb Ciutadans sobre la Presidència i la Mesa del Congrés.

En aquest sentit, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va condicionar les futures enteses del seu partit amb el PSOE a que els socialistes acceptin la conformació al Congrés de quatre grups parlamentaris de les candidatures territorials de la formació a Galícia, Catalunya i la Comunitat Valenciana.

«Estem convençuts que ens podrem entendre, en particular amb el PSOE. Si no fos així, és evident que acords ulteriors seran molt complicades», va assenyalar Iglesias després de reunir-se amb els representants d'En Comú Podem, Xavier Domènech; Compromís-Podem, Joan Baldoví, i En Marea, Alexandra Fernández.

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, va advertir de les conseqüències que tindrien per a Espanya els «disbarats» que per les seves «urgències personals» pretén promoure Pedro Sánchez per encapçalar un Executiu que hauria de comptar amb el suport o abstenció d'independentistes.