brutal atemptat a istanbul.Els cadàvers dels turistes van quedar estesos a terra formant una escena autènticament dantesca.La Policia desallotja la zona on es va produir l'atemptat suïcida d'un membre de l'Estat Islàmic. Els investigadors de la policia turca busquen proves a l'esplanada de Sultanahmet.

Un terrorista suïcida del grup terrorista Estat Islàmic es va immolar al cor turístic d'Istanbul i va matar 10 turistes, entre ells vuit alemanys i un peruà, i va deixar 15 ferits més. Un home de 27 anys va detonar els explosius que portava entre els dos obeliscs històrics a l'esplanada de Sultanahmet, situada davant la Mesquita Blava, un dels llocs amb més afluència de turistes d'Istanbul.

Vuit dels morts són alemanys, va confirmar des de Berlín el ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, mentre que la seva homòloga del Perú, Ana María Sánchez, va anunciar la mort d'un turista peruà des de Lima. Entre els 15 ferits hi ha nou alemanys, alguns d'ells en estat greu, i una peruana, resident a Istanbul, que està hospitalitzada amb pronòstic lleu. Berlín va recomanar als turistes alemanys a Turquia evitar «provisionalment» llocs públics i «atractius turístics» a la ciutat d'Istanbul.

Totes les víctimes mortals són estrangeres, va confirmar el primer ministre de Turquia, Ahmet Davutoglu. A l'hora de tancar aquesta edició es desconeixia la nacionalitat de la desena víctima mortal. El mandatari turc va aclarir que l'atemptat va ser perpetrat per «un membre de l'Estat Islàmic de nacionalitat estrangera».

Hores abans, un portaveu del Govern havia assenyalat que el suïcida era una persona d'origen sirià, nascuda el 1988. Per la seva banda, l'agència de notícies Dogan va assenyalar que l'atacant es deia Nabil Fadli i que va néixer a l'Aràbia Saudita.

«Això és un dels exemples més bàrbars de les accions de l'organització terrorista Estat Islàmic», va dir Davutoglu, que va comparar el crim amb els recents atacs de París i altres atemptats suïcides perpetrats contra civils en territori turc en 2015. «No és només un atac contra els que hi eren sinó contra tota Turquia», va destacar el primer ministre.

També el president, Recep Tayyip Erdogan, va destacar que el país eurasiàtic «és el primer objectiu de totes les organitzacions terroristes que actuen a la regió perquè Turquia lluita contra elles de forma decidida».

Potent explosió

La potent explosió es va percebre a nombrosos barris d'Istanbul fins a una distància de més de 2,5 quilòmetres, però en produir-se en una esplanada oberta sembla que no va causar danys en edificis i monuments.

L'atemptat sí que va deixar un profund impacte en la indústria del turisme, ja que nombroses reserves es van cancel·lar moments després de l'atemptat, va explicar el president de l'Associació Sultanahmet de Turisme, Yasar Yavuz, diari Hürriyet. «Hi ha 7.000 hotels en aquesta zona. Els turistes ara volen marxar, ja estan buscant bitllets per tornar als seus països. Amb aquesta explosió, l'any 2016 ha acabat per a nosaltres», va lamentar l'empresari.

L'esplanada de Sultanahmet, que comunica la Mesquita Blava amb la Basílica de Santa Sofia, el palau de Topkapi i l'aljub bizantí són els llocs amb major afluència de turistes a Istanbul, ciutat que rep a l'any gairebé 10 milions de viatgers.

És la primera vegada que l'Estat Islàmic colpeja interessos econòmics turcs, com és la important indústria del turisme, ja que els seus tres atemptats de 2015 es van dirigir contra reunions convocades pels sectors de l'esquerra prokurda del país, coneguda per les seves postures crítiques amb el Govern de Erdogan.

En el primer, perpetrat mitjançant una bomba col·locada en un míting a Diyarbakir al juny, van morir quatre persones, mentre que el saldo va ser de 33 morts en l'atemptat suïcida de la localitat de Suruc, el 20 de juliol; i de 102 a Ankara, el 10 d'octubre.