La cúpula de Batasuna pacta dos anys de presó pel vincle amb?ETA

Sortu aposta per atorgar un nou paper als presos de la banda terrorista per arribar a la independència d'Euskadi

14.01.2016 | 07:18

Els 35 membres de la cúpula de la reconstruïda Batasuna a través de PCTB i ANB van admetre davant el tribunal que els jutja a l'Audiència Nacional la seva relació amb ETA i van pactar amb la Fiscalia condemnes de fins a dos anys de presó. Fonts jurídiques van confirmar aquest acord, avançat per l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l'associació Dignitat i Justícia, que apunten que passa pel reconeixement de la seva integració en organització terrorista, pel compromís a renunciar a la violència i la reparació del patiment causat a les víctimes.
En concret, l'acord estableix que els 35 acusats que el subscriuen estan conformes amb el mateix «reconeguent la seva participació, assumint que la seva conducta va ser contrària a la legalitat vigent, i volen afegir el seu compromís amb la renúncia a qualsevol activitat relacionada amb l'ús de la violència, volent que aquest reconeixement contribueixi a la reparació a les víctimes del terrorisme pel dany i patiment que els ha causat».
Per rebaixar les penes de presó que reclamava la Fiscalia -10 anys de presó per a tots ells- s'ha tingut en compte el temps que alguns d'ells han complert per aquests fets a la presó preventiva.
Els 35 acusats, entre ells històrics dirigents abertzales com Pernando Barrena o Juan José Petrikorena, s'enfrontaven a una petició de deu anys de presó per part de la Fiscalia i altres deu d'inhabilitació absoluta per integració a ETA.
El fiscal va destacar en el seu escrit la «submissió» de les formacions PCTB i ANB a les directrius marcades per la llavors ja il·legalitzada Batasuna.
Per altra banda, Sortu pretén atorgar als presos d'ETA un nou paper en la seva renovada estratègia -que es debat actualment en el procés Abian-, que aposta per construir la independència del País Basc de manera paral·lela i sense esperar que es resolguin les qüestions derivades de les dècades de violència.
Les coordenades principals d'aquesta nova «caracterització» del col·lectiu de presos d'ETA les va oferir dimarts l'històric dirigent de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria, en una conferència a Pamplona el contingut íntegre de la qual va difondre Sortu. El principal missatge el va dirigir a l'anomenat EPPK, al qual va deixar clar que «la sortida dels presos no vindrà de la mà d'un acord assolit al voltant d'una taula», sinó que només serà possible «des del desenvolupament de la legislació».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema