L'assistència de la diputada de Podem Carolina Bescansa a la sessió de constitució del?Congrés amb el seu nadó de set mesos als braços va provocar una gran polèmica. Així, diverses diputades veteranes van recordar a la parlamentària de Podem que el Congrés compta amb un servei de guarderia, i moltes li van retreure el seu gest per innecessari.

«Li he comentat que hi ha la guarderia, perquè em fa pena un nen tan petit, en un lloc tancat amb 400 persones, cadascuna del seu pare i de la seva mare, i ella sense poder-se moure», va cassegurar la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, després d'haver-se acostat a l'escó de la diputada per parlar amb ella.

No només la reelegida vicepresidenta de la cambra baixa va parlar amb Bescansa sobre el servei de guarderia; fonts de Podem van explicar que nombrosos diputats del PP es van acostar per insistir-li que disposa d'una llar d'infants al Congrés, oberta des de 2006, en què el seu fill pot ser atès perfectament.

Als passadissos es van repetir els comentaris sobre el gest d'aquesta mare, que va tenir un ampli ressò als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, i no van faltar els retrets per part d'altres parlamentàries amb fills.

Una de les més crítiques va ser la socialista Carme Chacón, vicepresidenta de la Cambra quan es va posar en marxa l'escola bressol, per a qui, «francament, no feia falta» que la parlamentària portés el seu nadó, i més quan existeix aquesta escola infantil i «hi ha moltes treballadores en aquest país que no poden fer això». Així que l'episodi li va semblar un «mal exemple», sobretot pels esforços del Congrés perquè les diputades, que no tenen baixa de maternitat, puguin alletar els seus fills.

També la diputada de Coalició Canària Ana Oramas va explicar que ella mateixa va haver d'incorporar-se als treballs parlamentaris només quinze dies després d'haver donat a llum per cesària i va reiterar que el Congrés té guarderia per als fills de diputats i funcionaris. «Em sembla molt bé si un no tingués possibilitats de deixar el nadó, però és un tema més de figurar públicament», va destacar.

A més, va tractar la qüestió des d'una altra vessant, en plantejar que als nens «cal protegir-los també en la seva intimitat», i va destacar que «ningú» ha vist els fills de dones dedicades a la política quan han estat mares, com la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz.

El precedent

La regidora del PSC?a Salt Iolanda Pineda, que el 2012 va ser la primera política a assistir al seu escó amb el seu nadó, quan era senadora, va considerar que s'hauria de «normalitzar» la maternitat en la política i va treure importància a l'anècdota al Congrés.

El 2012, Pineda va assistir a un ple de control al Govern al Senat amb el seu fill de llavors dos mesos. Es va asseure durant uns minuts al seu escó al saló de plens amb el seu fill en braços, el dia que s'incorporava a la feina després de vuit setmanes de baixa, un gest breu amb el qual pretenia reclamar que es fes efectiu com més aviat millor el vot telemàtic al Senat per a representants amb baixa maternal o malalts.

Bescansa va defensar el dret que té tothom a criar els seus fills «com poden i volen» i va reconèixer haver gaudit del «privilegi» de no haver hagut de separar-se del seu fill des que va néixer. Sobre la possibilitat d'usar la llar d'infants que la cambra posa a disposició de funcionaris i diputats, Bescansa va insistir que encara està alletant el nadó, i per tant, «no pot menjar una altra cosa».