La vicepresidenta primera del Congrés, Celia Villalobos, va afirmar que a ella no li importa que hi hagi diputats amb «rastes» sempre que les portin «netes, perquè no m'encomanin polls». «Em sembla perfecte», va comentar Villalobos en una tertúlia a Televisió Espanyola.

La diputada del PP va assegurar que li és indiferent que un diputat de Podem, com el de Tenerife Alberto Rodríguez, o qualsevol altre, sigui del Partit Popular «o d'on sigui» porti rastes. Segons va dir, té nebots i familiars que les porten, i va concloure: «A mi amb que les portin netes perquè no m'encomanin polls, em sembla perfecte».

Davant d'aquestes afirmacions, Podem va publicar a Twiter un comentari del seu diputat Íñigo Errejón en resposta a Villalobos: «El que llasta la higiene d'un grup parlamentari és la corrupció».

Per part seva, Miguel Ardanuy, diputat de la Comunitat de Madrid i responsable de Participació Ciutadana a Podem, que també llueix rastes, va tuitejar hores després del comentari de la diputada del PP: «Tant de bo el partit de Celia Villalobos estigués la meitat de net que les meves rastes». efe/Ddg madrid

El PSOE cedirà dos senadors a ERC i dos més a Democràcia i Llibertat (DL) perquè puguin formar grup propi al Senat, ja que cada força en necessita dos més, tal com exigeix el reglament de la Cambra. Els dos partits sobiranistes van obtenir sis senadors a les eleccions del passat 20 de desembre i compten amb dos més en cada cas de designació autonòmica, fet pel qual no arriben als deu imprescindibles per formar grup propi, com estableix el reglament. Segons van destacar fonts d'ERC, es tracta d'una fórmula de «cortesia parlamentària» que es fa servir a l'inici de cada legislatura quan alguna força política es queda a les portes de tenir grup propi.

El portaveu del PSOE al Senat, Oscar López, va destacar que el seu partit manté «discrepàncies profundíssimes» tant amb DiL com amb ERC, «com ha quedat clar i seguirà quedant clar tots els dies», i està «radicalment en contra» del procés independentista a Catalunya. «Però una cosa és això i una altra és la cortesia parlamentària i els usos i costums d'una cambra territorial com és el Senat, i destaco allò de cambra territorial, per permetre que tinguin grup propi, perquè el contrari seria un desastre», va explicar López.

López va posar èmfasi en què «no hi ha cap acord polític» ni els seus diputats donaran suport a «cap iniciativa política» d'ERC o DiL, i va recordar que els senadors se cedeixen només per al moment en el qual es constitueix el grup. També el portaveu del PSOE va assenyalar la «contradicció» que, segons el seu parer, «caldrà resoldre» entre els reglaments del Congrés i el Senat, ja que a la Cambra Baixa són necessaris només cinc diputats per formar grup, mentre que al Senat se'n requereixen deu.

Ahir també es va conèixer que ERC i Democràcia i Llibertat tindrien grup parlamentari al Congrés en comptar amb el vistiplau del PP i del PSOE, que consideren que compleixen els requisits que marca el reglament de la Cambra Baixa.

Per part seva, Podem manté una forta pressió a favor d'aconseguir els quatre grups parlamentaris, però cada dia que passa s'esvaeixen més les seves opcions. El número dos de Podem, Íñigo Errejón, va donar un argument nou que va més enllà dels anteriors per convèncer el PP, PSOE i Ciutadans: no concedir un grup propi a les seves aliances encoratja l'independentisme a les nacionalitats històriques, sobretot a Catalunya.

Paral·lelament, Podem va registrar al Senat la sol·licitud per formar grup parlamentari propi amb 11 parlamentaris, i plantejarà organitzar un altre diferent amb 12 senadors de les candidatures autonòmiques que va compartir amb diferents formacions el 20-D.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, considera que el seu partit «està obligat a entendre's» amb Podem malgrat les «rebequeries» de Pablo Iglesias per no permetre al seu partit formar quatre grups al Congrés, i que també ha d'arribar a acords amb Ciutadans per formar un nou Govern.

El Rei va rebre al Palau de la Zarzuela als presidents del Congrés dels Diputats, Patxi López, i del Senat, Pío García-Escudero, en el pas previ a la seva ronda de consultes amb tots els partits polítics parlamentaris per proposar candidat a la presidència del Govern.