La Fiscalia ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco que reobri el cas del segrest i assassinat el 1997 del regidor del PP Miguel Ángel Blanco per investigar l'etarra José Javier Arizcuren Ruiz, àlies Kantauri, en considerar que va ser qui va ordenar matar-lo.

En un escrit dirigit al jutge, el fiscal Miguel Ángel Carballo sosté aquesta acusació en el fet que en l'escorcoll el 1997 del pis que ocupava el comando Biscaia, autor del segrest, van ser trobades dues cartes manuscrites i signades per Kantauri, en les quals «donava instruccions precises al comando sobre l'execució del segrest».

Kantauri, en aquests moments cap militar d'ETA, compleix pena de presó per l'assassinat del regidor del PP Alberto Jiménez-Becerril i la seva dona Ascensión García a Sevilla el 1998, i també està imputat per l'assassinat de l'edil del PP Gregorio Ordóñez el 1995.

Per l'assassinat de Miguel Ángel Blanco ja va ser condemnat Ibon Muñoa Arizmendarrieta el 2003 i el 2006 Francisco Javier García Gaztelu, Txapote, i Irantzun Gallastegui Sodupe.

No obstant això, el fiscal afirma que, després d'examinar minuciosament altres sumaris d'accions etarres, ha identificat noves proves que estableixen «de manera sòlida» la participació en el crim de Kantauri, «donant l'ordre al comando executor per segrestar i assassinar el regidor».

Esmenta en aquest sentit un informe d'intel·ligència de la Guàrdia Civil de gener de 2002 contingut en un altre sumari en el qual s'atribueix la responsabilitat de l'assassinat, entre d'altres, a Kantauri, com a cap militar d'ETA i per tant «responsable directe dels comandos actius als que dirigia les ordres d'atemptar».