La seva imatge, per la seva estètica alternativa, ha estat una de les més difoses i comentades en els mitjans. La diputada del PP Celia Villalobos va afirmar a TVE: "Tant me fa que portin rastes, però que les portin netes perquè no m'enganxin polls".

Què li semblen aquestes declaracions de la senyora Villalobos?

És una falta de respecte que ja vàrem viure en la sessió inaugural del Congrés, on confirmem més de prop de quina pasta està feta aquesta gent. Però no hi ha problema, perquè això no deixa de ser el territori del circ mediàtic al voltant de la vida política que es munta a Madrid i jo no he anat a això al Parlament. No m'interessa la polèmica ni entrar en debats d'aquest tipus. Jo no vinc al Congrés per això, sinó perquè hi ha molta gent en aquest país, i en concret a les nostres Illes, que ho estan passant molt malament, que necessiten mesures urgents, i en això ens volem centrar. Les declaracions de determinades persones que ja són conegudes pel tipus de coses que diuen es qualifiquen soles.

Esperaría o desitjaria que el cridés per disculpar-se o aclarir que no era un comentari personal cap a vostè?

M'és igual. No cal que em cridi ni que es disculpi, m'és igual el que faci. Som aquí per intentar millorar la vida de la gent i ara acabem de sortir d'una reunió amb els treballadors de Tragsa, que tenen un ERO injust sobre els seus caps i aquesta és la dinàmica que portaré durant aquests quatre anys. El que diguin de nosaltres, sobre el nostre aspecte no deixa de ser part d'aquest circ mediàtic-polític i evidencia que no poden criticar-nos en altres coses que ells mateixos s'haurien de mirar.

Durant la sessió de dimecres va parlar amb algun diputat que li fes algun comentari sobre el seu aspecte o les rastes?

A l'hemicicle vaig parlar sobretot amb companys de Podem, també amb Alberto Garzón (IU), perquè ens coneixíem d'abans, però sí vaig tenir una petita conversa amb Celia Villalobos a la cafeteria del Congrés, on vam estar parlant sobre les condicions dels cambrers. Nosaltres vam fer un comentari al respecte i ella, que estava al costat, va intervenir en la conversa traient pit per les bones condicions de contractació que tenia el personal de la cafeteria [gràcies a la intervenció de la Mesa del Congrés en l'anterior legislatura davant l'empresa concessionària del servei].

I en aquell moment no li va fer cap comentari sobre el seu pentinat o un altre aspecte de la sessió?

No. Suposo que el tema haurà estat en les converses dels grupets, però a mi ningú em va dir res ni jo vaig escoltar comentaris.

En tot cas, era vostè conscient què representava, encara que fos des del punt de vista formal, el canvi d'etapa en la vida parlamentària?

Sí, érem molts els companys i companyes, com Rita Bosaho, per ser de raça negra, o companys amb alguna discapacitat al Senat, que sortim de la norma. Érem focus d'atenció per ser precisament això, diversos i plurals com creiem que és la societat a la qual representem. Ens ho esperàvem, ho vèiem a venir, però no al nivell que ha provocat la foto amb Rajoy de fons, que ha estat molt difosa tant nacional com internacionalment, i que ha tingut més repercussió del que en principi un esperava. Però no deixa de ser soroll mediàtic que passarà i espero que siguem coneguts en molt poc temps per la nostra feina.

Què estava pensant en la imatge que se'l veu passar davant de Rajoy, en la qual té vostè un gest gairebé enfadat?

No ho sé, però no era conscient que m'estaven fent una foto. Em vaig assabentar de l'existència de la foto a través de les xarxes socials. La presència mediàtica era impressionant, i una situació totalment nova per a mi.

I què creu que estaria pensant Rajoy amb aquesta expressió mentre el veia passar davant seu?

Jo crec que la seva cara expressa clarament que no ha entès que estem en una nova era política, en un temps nou, i que ara el Congrés no és ja el vedat privat d'uns quants perquè facin i desfacin aplicant el corró, sinó que ara representa millor al país, és més divers i plural i s'han d'acostumar. Potser en aquell moment estava descobrint això, el que va passar a Espanya el 20-D.

Sap que en el passat un president del Congrés [José Bono] va ordenar a un ministre [Miguel Sebastián] posar-se corbata? Té por de rebre alguna indicació d'aquest tipus perquè el seu aspecte estigui més d'acord amb la norma?

Nosaltres coneixem el reglament, sabem que no hi ha cap indicació concreta sobre l'aspecte i indumentària dels diputats llevat que s'acudeixi decorosament i sentit comú, i crec que això ho respectem. No li faltem al respecte ni a la institució ni als altres diputats per com sigui la nostra forma de vestir o pel nostre pentinat. No tinc pensat cap canvi d'aspecte, això no deixa de ser una anècdota i segur que en una setmana ja ningú en parlarà. Si alguna vegada canvi-ho el pentinat o el look és perquè en el personal em ve de gust, perquè això és un pentinat com qualsevol altre.

Des de quan porta les rastes?

Des de fa gairebé quatre anys.

Té algun tipus de significat des del punt de vista cultural o filosòfic?

No. Hi ha molt debat a les xarxes amb això, de sectors rastes que l'identifiquen amb una cultura, una música, una forma de viure o de pensar, però no és el meu cas, per a mi és només un pentinat.

Troba amb freqüència aquest tipus de reaccions o prejudicis respecte a la seva imatge?

No. Em sorprèn molt el que ha passat al Congrés perquè ja durant la campanya s'ha mirat molt i mostrat aquest tipus de prejudicis, s'ha parlat més sobre el nostre aspecte i els nostres pentinats que sobre qüestions polítiques. Però sí, estic aclaparat per la repercussió estatal que ha tingut tot això.

Quina primera proposta sobre Canàries va presentar al Congrés?

Encara no en tenim decidida cap en concret, però el que tenim pensat és aplicar el nostre programa, que està centrat en l'ocupació; el reconeixement del REF i el seu ancoratge constitucional, amb totes les modificacions que hem explicat durant la campanya perquè tingui un efecte més social. Des de Canàries tenim especial interès a treballar en la comissió d'Ocupació de la Cambra perquè entenem que el principal problema d'aquestes Illes és el 33% d'atur. Aquesta és la nostra prioritat.

Creu que és factible un pacte amb el PSOE per a un govern de progrés?

Per mi i per tota l'organització, quants més punts del nostre programa puguin tirar endavant i aplicar mitjançant un acord amb el PSOE i altres formacions progressistes, que no deixen de ser punts elaborats per la societat civil, benvingut sigui, tingui les sigles que tingui. No posarem traves a això, les posarem en els continguts dels possibles acords que entenem que necessita el país per sortir endavant.