El jutge José Castro, instructor del cas Nóos, va rebutjar sentir-se

desautoritzat pel president de l'Audiència de Palma, Diego Gómez Reino, que dimecres va declarar que el jutge instructor estava «contaminat». Dimarts Castro va criticar l'advocada de l'Estat en el cas Nóos,

Dolores Ripoll, per dir que «Hisenda

som tots és un simple eslògan». Dimecres, Gómez Reino va parlar de la contaminació de Castro, cosa que es va interpretar com una possible censura a les seves declaracions sobre Ripoll. Si per «contaminat» es refereix a algú que ha instruït durant

anys una causa, «no està dient més que l'absoluta veritat», va assegurar el jutge. «No tinc chapapote ni ebola», va afegir metafòricament Castro en al·lusió a la seva llibertat d'expressió, posada en dubte en diverses ocasions. ddg palma

«Ni per sobre del meu cadàver

em declararé culpable i em conformaré amb una pena de la fiscalia: tinc la raó, dic la veritat i tinc proves per demostrar la meva innocència. Si m'han d'esclafar, que m'esclafin, però no he comès cap delicte». Així de contundent es va mostrar Diego Torres, l'exnúmero

dos de l'Institut Nóos, després de la primera i maratoniana sessió del

judici de dilluns passat. Torres, a

l'hora de fer balanç de l'interminable dia dedicat a les qüestions preliminars, va afirmar sentir-se «molt frustrat». «Han rebutjat la pràctica totalitat de les meves proves proposades i així no podré explicar-me i demostrar la meva

innocència», va argumentar.

Fonts properes al cas Nóos asseguren que l'empresari i exbrillant

professor universitari d'Esade tindria pràcticament segellat un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció,

acord similar al d'Iñaki Urdangarin, i que es faria públic el mes que ve, abans de l'inici dels interrogatoris d'acusats de Nóos. No obstant això, Torres va rebutjar de ple aquesta possibilitat i va avançar la seva voluntat de lluitar a mort per demostrar la seva innocència.

Sense aproximacions

«No hi ha pactes. Res. No hi ha hagut negociacions, ni la menor aproximació o conversa», tal com respon l'acusat en ser preguntat per aquesta possible conformitat, que li suposaria complir vuit anys de presó en comptes dels gairebé ?? que li demana el fiscal Pedro Horrach.

L'exvicepresident de Nóos a l'època d'Iñaki Urdangarin com a número 1 no vol opinar sobre les qüestions jurídiques plantejades el primer dia de la vista oral. «No sóc jurista i ni tan sols amb el meu advocat, Manuel González Peeters, he comentat aquestes coses».

El que sí preocupa Torres, després del que va passar dilluns a l'Escola Balear d'Administració Pública, és que el gruix de la prova documental i dels nous testimonis proposats per al judici pel seu lletrat van ser rebutjats per la secció primera de l'Audiència.

«M'he quedat fred amb això, amb la forma d'admetre o denegar les proves, se li demana a les acusacions quines accepten i aquestes s'admeten pel tribunal. Les acusacions només accepten aquelles proves que no els fan mal», segons lamenta.

Diego Torres, que va perdre les seves feines després de l'inici del cas Nóos, igual que la seva dona, la també acusada Ana María Tejeiro, coneix el sumari de Nóos amb detall. De fet, s'ha passat els últims anys estudiant la causa i comparant-la amb les dades que estan en el seu poder, en ser el custodi de la documentació i dels arxius informàtics del desaparegut grup.

«Aquesta documentació i vídeos, fotografies, correus electrònics i actes rebutjades com a proves són essencials per demostrar la veritat, atès que molta gent ha mentit durant la instrucció i jo tinc proves de les seves mentides», tal com explica l'acusat.

A Torres, com a bon científic, li agradaria acudir al judici de Nóos amb un ordinador portàtil per poder consultar la seva base de dades i refutar les versions esbiaixades que, segons ell, oferiran testimonis i imputats. «Per exemple: hi ha un empresari que ha declarat que mai es va reunir amb mi i jo disposo d'un vídeo on es veu aquesta reunió», segons exemplifica l'exsoci d'Urdangarin.

Pel que fa al fet que tots els mitjans de comunicació parlin aquests dies de la infanta Cristina i s'oblidin d'ell, Diego Torres ho veu lògic: «És normal i passa des del primer dia, però jo no vull cap protagonisme». «Ho dic sempre, el que dic és la veritat i mai he dit una mentida, com es pot demostrar amb els mitjans de prova», insisteix en la seva innocència.

Torres tem també que, donat el calendari previst per a la vista oral i el lent ritme de la primera sessió, no hi hagi temps suficient per interrogar a fons els testimonis, més quan per a una mateixa jornada hi ha citades fins a ?? persones.