El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que el que passi a Barcelona pot estimular les negociacions a Espanya: «No m'estranya que Pedro Sánchez vegi amb simpatia aquests moviments». No obstant això, va negar que es pressioni Colau perquè convenci el líder de Podem, Pablo Iglesias, de pactar amb el PSOE al Congrés. «Iglesias i Sánchez s'hauran de convèncer mútuament», va assenyalar.

Per part seva, la líder de Barcelona en Comú va explicar que un dels principals esculls amb què es troben a l'hora d'intentar dialogar amb el PSOE és que «públicament et diuen una cosa i després en fan una altra». Colau també va criticar durament que el partit d'Iceta hagi pactat amb ERC i amb DL perquè tots dos partits puguin tenir grups propis al Senat. «Allò vell es resisteix a morir però el canvi ha arribat aquí per quedar-se. El PSOE ha de decidir si s'alia amb el PP i Convergència o amb el canvi», va dir Colau en un to bastant irritat.

En ser preguntat Iceta si el Rei hauria d'haver rebut la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va dir que sí, tot i que «no fer-ho no és un greuge». ddg barcelona

La cessió per part del PSOE de dos senadors a ERC i dos més a Democràcia i Llibertat (DL) perquè formin grup parlamentari propi a la Cambra Alta ha originat una nova crisi a les files socialistes, després de les queixes d'alguns barons per la decisió. Després de l'enrenou posterior a les eleccions sobre la data del congrés del partit i el lideratge de Pedro Sánchez, la calma de les dues darreres setmanes s'ha trencat per la cessió dels senadors.

El més crític va ser de nou el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, qui va qualificar aquesta mesura d'«inexplicable», en afavorir els interessos de dos partits independentistes. «Tinc molt clar que en política, encara que les coses siguin difícils d'explicar, si s'expliquen, es poden entendre, i després hi ha coses que són inexplicables; i jo això no ho entenc», va confessar Fernández Vara.

Ferraz va justificar la decisió en què es tracta d'un gest de «cortesia parlamentària» i en el fet que és millor que ERC i DL participin en les institucions. No obstant això, Fernández Vara va insistir que, malgrat que no és la primera vegada que es fa una cessió de senadors, «no és aplicable ara», ja que ERC i DL «estan treballant per anar-se'n d'Espanya».

Es va unir a les crítiques el president d'Aragó, Javier Lambán, qui va advertir que seria «indesitjable qualsevol mena de col·laboració amb els grups independentistes». Lambán va advocar per «eradicar de forma definitiva» determinats hàbits com la cessió de parlamentaris perquè algunes minories puguin formar grup a les dues cambres.

Una mica més suau va ser el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, per a qui el que ha passat al Senat, encara que és una tradició, «no deixa de ser una certa situació anòmala» que caldria corregir en el Reglament de les cambres.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, va guardar silenci, i el PSOE andalús tampoc no va voler enjudiciar la decisió, encara que el portaveu del PSOE al parlament d'Andalusia, Mario Jiménez, va marcar distàncies amb el pas donat per Ferraz. «No tenim res a dir; es tracta d'una decisió que ha pres la direcció del PSOE a nivell estatal», va assenyalar Jiménez.

Silenci de Sánchez

Pedro Sánchez no va voler dir res i va ser el portaveu al Senat, Oscar López, qui va explicar que la cessió de senadors a ERC i DL no té «absolutament res a veure» amb un pacte de govern amb els partits secessionistes. «No hi ha cap negociació. No s'ha produït, ni es produirà», va deixar clar López, tot insistint que la mesura respon únicament a una cortesia parlamentària «més necessària ara que mai».

Un dels senadors cedits a ERC és l'expresident de les Balears Francesc Antich, qui va avalar la mesura perquè «facilita la democràcia i el debat» en un moment en què cal diàleg.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sánchez de Santamaría, va qualificar d'«errada» i «pas molt preocupant» la cessió de senadors socialistes «als independentistes» d'ERC i Democràcia i Llibertat, així com va assegurar que el líder socialista, Pedro Sánchez, ha de donar explicacions als ciutadans.